„Više poginulih“ na autoputu u Ilinoisu nakon nesreća

„Više poginulih“ na autoputu u Ilinoisu nakon nesreća

Oluja sa vetrom u južnom centralnom Ilinoisu podigla je u ponedeljak opasne oblake prašine sa okolnih farmi, zaslepljujući vozače i uzrokujući brojne nesreće i „višestruke smrtne slučajeve“ na međudržavnoj magistrali 55, saopštila je policija, piše AP.

U kasnim jutarnjim nesrećama učestvovalo je 40 do 60 automobila i više traktorskih prikolica, od kojih su se dve zapalile, rekao je major policije države Ilinois Rajan Starik. Autoput je zatvoren u oba smera u okrugu Montgomeri, 120 kilometara severno od Sent Luisa.

„Jaki vetrovi koji duvaju prljavštinu sa okolnih farmi doveli su do nulte vidljivosti“, rekao je Starik na konferenciji za novinare.

On je izvestio da je bilo „više žrtava“, ali nije naveo tačan broj, rekavši da će to biti objavljeno kasnije tokom dana.

Vetar je u to vreme imao udare između 56 km/h i 74 km/h, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

„Veoma je ravan, vrlo malo drveća“, rekao je meteorolog Čak Šafer. „U ovoj oblasti je zaista bilo veoma suvo poslednje tri nedelje. Farmeri obrađuju svoja polja i sade. Gornji sloj zemlje je prilično labav.“

Starik je rekao da je više od 30 ljudi prevezeno u bolnice sa povredama nakon nesreća, koje su se dogodile iu južnoj i severnoj traci.

Rekao je da će I-55 biti zatvoren do utorka kasno ujutro ili rano popodne.

Turistički centar Auburn u Divernonu osnovan je kao mesto ponovnog ujedinjenja putnika.