Nemački gradonačelnik uzima „tajm aut“ nakon rasističkog vređanja

Nemački gradonačelnik uzima „tajm aut“ nakon rasističkog vređanja

Gradonačelnik grada Tibingena na jugozapadu Nemačke rekao je u ponedeljak da uzima „tajm aut” nakon što je tokom vikenda bio na udaru kritika zbog upotrebe rasističkih vređanja, piše AP.

Boris Palmer je takođe rekao da će istupiti iz stranke Zelenih nakon kritika zbog njegove ponovljene upotrebe rasističkog izraza za crnce na konferenciji u petak, što je navelo neke učesnike da napuste u znak protesta.

Palmera je već suspendovala levičarska partija Zelenih zbog njegove upotrebe uvrede u odnosu na crnog fudbalera. Aktivisti protiv rasizma okupili su se ispred događaja, konferencije o migracijama koju je organizovao Univerzitet u Frankfurtu, i uzvikivali „Nacisti napolje“ kao odgovor na njegovo prisustvo.

Palmer je tada više puta koristio rasnu klevetu i sugerisao da je žrtvovan. „Ako neko upotrebi pogrešnu reč, onda je za vas nacista“, rekao je aktivistima i nagovestio da će mu ta reputacija ostati kao „Davidova zvezda“ koju su Jevreji morali da nose tokom Trećeg rajha.

U izjavi od ponedeljka, Palmer se izvinio „onima koje sam razočarao“ i rekao da gradonačelnik „nikada ne bi trebalo da govori na taj način“. Ovaj 50-godišnjak, čiji je deda bio Jevrej, dodao je da mu je „neverovatno žao“ što je ostavio utisak da umanjuje značaj Holokausta.

Palmer je rekao da će potražiti „profesionalnu pomoć“ kako bi sprečio da ne reaguje neodgovarajuće kada se bude osećao nepravedno napadnutim u budućnosti.

Palmer je prvi put izabran za gradonačelnika Tubingena, sa 90.000 stanovnika, 2006. godine, a prošle godine je ponovo izabran kao nezavisni kandidat.