Studija identifikuje genetske mutacije koje doprinose epilepsiji odraslih

Studija identifikuje genetske mutacije koje doprinose epilepsiji odraslih

Epilepsija pogađa otprilike 1 od 26 ljudi, a najčešći oblik, poznat kao epilepsija temporalnog režnja (TLE), često se ne može adekvatno lečiti lekovima protiv napadaja. Pacijentima sa ovim oblikom epilepsije može biti potrebna neurohirurgija da bi se obezbedilo olakšanje od napada. Poreklo i napredovanje stanja nisu dobro shvaćeni i nejasno je da li genetske mutacije mogu doprineti TLE.

Nova studija istraživača iz Mass General Brigham-a, u saradnji sa kolegama iz Bostonske dečje bolnice, baca novo svetlo na ulogu somatskih mutacija u TLE-promenama DNK koje se javljaju nakon začeća – i sugeriše potencijal korišćenja postojećih terapija raka za lečenje TLE-a. koji je otporan na lekove protiv napadaja. Njihovi rezultati su objavljeni u JAMA Neurology.

„Somatske mutacije su verovatno nedovoljno cenjeni i značajan uzrok neuroloških bolesti, posebno epilepsije“, rekao je prvi autor Satar Khoshkhoo, MD, sa Odeljenja za neurologiju u Brigamu i Ženskoj bolnici, jedan od osnivača zdravstvenog sistema Mass General Brigham.

„I kao epileptolog koji se posebno fokusira na genetiku epilepsije u svojoj kliničkoj praksi, moja osnovna pretpostavka je da je sva epilepsija uzrokovana genetskim uzrocima dok se ne dokaže suprotno. Otkrivamo sve više i više novih genetskih puteva u epilepsiji, što je važno jer je naš cilj je ponuditi konkretnije, ciljane tretmane za pojedinačne pacijente i ponuditi smjernice o tome ko bi imao koristi od jednog tretmana u odnosu na drugi.“

„Naši rezultati pružaju prvi solidan uvid u ovaj najčešći oblik epilepsije odraslih“, rekao je ko-stariji autor Christopher Valsh, MD, Ph.D., iz Bostonske dečje bolnice. „To pokazuje da epilepsije koje se obično ne nasleđuju još uvek mogu biti genetske po svom mehanizmu. A specifični genetski put koji smo identifikovali, RAS/MAPK, otvara potpuno novi put terapijskih mogućnosti, pošto lekovi protiv raka koji ciljaju ovaj put mogu imaju neočekivanu upotrebu u epilepsiji.“

Da bi otkrili somatske mutacije, Khoshkhoo i kolege su izveli studiju genetskih asocijacija sa kontrolom slučaja, analizirajući DNK iz uzoraka moždanog tkiva prikupljenih od 105 pacijenata sa epilepsijom i 30 kontrola između 1988. i 2019. Tim je sekvencirao delove genoma koji kodiraju proteine (ceo egzom sekvencioniranje ) i posmatrali specifične lokacije u genomu (sekvencioniranje genskog panela), pri čemu je svaki genomski region sekvencioniran u proseku više od 500 puta.

Tim je precizirao 11 somatskih mutacija koje su obogaćene hipokampusu, regionu mozga gde napadi obično potiču, od 11 pacijenata sa TLE otpornim na lečenje. Sve osim jedne od 11 mutacija bile su povezane sa specifičnim genetskim putem poznatim kao RAS/MAPK put.

Ovaj nalaz je posebno važan jer je razvijeno nekoliko lekova protiv raka koji ciljaju na RAS/MAPK put. Ako se rezultati studije potvrde i validiraju, takvi lekovi bi mogli biti testirani za lečenje TLE. Pored sugerisanja potencijalnog puta ka lečenju, nalazi bi se takođe mogli koristiti kao pomoć pri donošenju odluka o lečenju pacijenata koji imaju ili ne nose ove somatske mutacije.

„Ovaj rad je uzbudljiv jer identifikuje potencijalne mete leka koji se mogu modulirati sa prenamenjenim agensima protiv raka koje je odobrila FDA. Ovo sugeriše potencijal za racionalan, precizan medicinski tretman za problem koji trenutno lečimo uklanjanjem značajnog dela temporalni režanj sa neurohirurgijom“, rekao je Kristofer Kejl, MD, Ph.D., Katedra Nikolasa T. Zervasa na medicinskoj školi Harvard i šef pedijatrijske neurohirurgije u Opštoj bolnici u Masačusetsu, jedan od osnivača Mass General Brigham-a.

Autori napominju da njihova studija uključuje uzorke samo pacijenata čija je bolest bila dovoljno teška da zahteva operaciju i možda se ne može generalizovati na pacijente sa manje teškom bolešću. Pored toga, uzorci ovih pacijenata mogu imati više ožiljaka i ćelijske smrti usled napada. To bi moglo značiti da somatske mutacije koje su otkrili mogu biti mnogo rasprostranjenije od stopa pronađenih u ovoj studiji.

Istraživači planiraju da testiraju veći broj uzoraka hipokampusa i koriste modele ćelija za testiranje već postojećih lekova.

„Naši nalazi ukazuju na potencijal za razvoj prvog tretmana koji modifikuje bolest u TLE“, rekao je Khoshkhoo. „Mogućnost da se pruži genetska dijagnoza ima implikacije na donošenje kliničkih odluka i može signalizirati novi dan za lečenje.“