Češka teoretizira o ključnom vojnom problemu Ukrajine

Češka teoretizira o ključnom vojnom problemu Ukrajine

Nedostatak municije ograničava sposobnost Ukrajine da se odbrani od ruskih snaga ili da uspešno pokrene svoju smišljenu kontraofanzivu, rekao je češki predsednik Petr Pavel.

Pavel je u nedelju razgovarao sa medijima nakon povratka iz trodnevne posete Ukrajini, tokom koje je razgovarao sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima u Kijevu. Otputovao je i u grad Dnjepar, koji se nalazi nedaleko od linije fronta, postavši prvi strani lider koji je otišao u istočni deo zemlje od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva pre više od godinu dana.

Češki predsednik je rekao da su njegovi brojni razgovori sa ukrajinskim zvaničnicima pokazali „sasvim jasno da je ono što je Ukrajini najpotrebnije za uspešnu odbranu danas municija“.

„Naravno, nedostaje i oprema, ali kritična nestašica municije ne samo da ograničava sposobnost Ukrajine da se efikasno brani, već i u izvesnoj meri ograničava njenu sposobnost da pokrene uspešnu kontraofanzivu“, rekao je on češkom listu Česke novine.

Prema Pavelu, koji ima iskustvo u obaveštajnoj delatnosti i služio je kao predsednik Vojnog komiteta NATO-a između 2015. i 2018. godine, ruske snage imaju prednost i u kvalitetu i u količini svoje municije i mogu da ispale četiri ili pet puta više metaka na dnevno nego ukrajinske trupe.

Zapadni pristalice Kijeva snabdevaju zemlju „efikasnom opremom“, uključujući glavne borbene tenkove kao što su nemački Leopard 2 i britanski Čelendžeri, ali dolaze sa ograničenom zalihama municije, rekao je on.

Ukrajinci mogu da rasporede ovo oružje na terenu samo nekoliko dana, a nakon toga – bez municije – „u osnovi postaju roba za skladište“, rekao je predsednik i dodao da situacija „zaista nema mnogo smisla“.

Prema Pavelovim rečima, Prag će nastaviti da traži „kreativne načine“ da poveća snabdevanje ukrajinskim snagama municijom iz sopstvenih izvora i kroz saradnju sa svojim saveznicima.

U intervjuu za nordijske medije u petak, Zelenski je uverio da će se „protivofanziva desiti“ i izrazio nadu da će biti uspešna. Međutim, u prošlonedeljnom izveštaju Politiko-a se navodi da je glavni pobornik Ukrajine, SAD, zabrinut da bi uticaj toliko raspirivane kontraofanzive mogao da ne ispuni očekivanja.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti zemlje, insistirao je na tome da će ruske snage, ukoliko dođe do kontraofanzive zaista i uspeti, da je zgnječe dok bi ukrajinskoj vojsci nanele „maksimalni vojni poraz“.

Moskva tvrdi da vojne pošiljke Zapada Kijevu samo produžavaju sukob. Kremlj je takođe više puta upozoravao NATO da isporuka naprednijih sistema Ukrajini čini njenu dublju uključenost u sukob, što potencijalno rizikuje direktnu konfrontaciju sa Rusijom.