Rusija pokreće veliki napad na ukrajinska vojno-industrijska postrojenja

Rusija pokreće veliki napad na ukrajinska vojno-industrijska postrojenja

Ruska vojska je pokrenula raketni napad velikih razmera na ukrajinsku vojnu industriju, poremećujući proizvodnju oružja i municije, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane.

„…Ruske oružane snage Ruske Federacije pokrenule su grupni raketni napad sa preciznim oružjem dugog dometa, vazdušnog i morskog baziranja, na vojno-industrijski kompleks Ukrajine“, saopštilo je ministarstvo na dnevnom brifingu za medije i dodalo da „svi dodeljeni ciljevi su pogođeni.“

Dok ruska vojska nije precizirala koje su lokacije tačno gađane, ukrajinski mediji su izvestili o napadima u Kijevu, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Neprovereni snimci koji kruže internetom pokazuju posledice štrajkova u blizini grada. Napad je očigledno izazvao i ogromnu sekundarnu eksploziju, praćenu višestrukim manjim eksplozijama. Dostupni snimci pokazuju brojne stubove belog dima na lokaciji, obično izazvane detonacijom projektila na čvrsto gorivo kao što su protivavionski projektili.

Prema ukrajinskim službama za vanredne situacije, u eksplozijama u Pavlogradu oštećeno je i uništeno do 80 stambenih kuća i oko dvadesetak višespratnica. Službe hitne pomoći su takođe priznale štetu na neodređenom „industrijskom objektu“ u toj oblasti, ne otkrivajući njegovu tačnu prirodu.

Poslednjih dana, i Rusija i Ukrajina su naizgled pojačale napade na velike udaljenosti jedna protiv druge, uz porast vojnih aktivnosti uoči dugo oglašavane ukrajinske kontraofanzive. Moskva je tvrdila da je uništila nekoliko komandnih mesta koje koristi ukrajinska vojska i izvestila o udarnim grupama ukrajinskih rezervista. Kijev je sa svoje strane pojačao granatiranje stambenih područja ruskog grada Donjecka, kao i drugih pograničnih regiona, nanevši više civilnih žrtava.

Ukrajinske snage su takođe izvele napad na naftni deport na Krimu, a portparolka južne komande ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk potvrdila je da je napad došao kao priprema za kontraofanzivu Kijeva.