MMF spreman za česte preglede EFF-a za Ukrajinu

MMF spreman za česte preglede EFF-a za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond zakazao je česte revizije Programa poboljšanog finansiranja Ukrajine (EFF): jednu na leto i jednu na jesen, izjavio je stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Ukrajini Vagram Stepanjan, prenosi Ukrinform.

„Programi Fonda se ocenjuju kroz redovne preglede u kojima učestvuju stručnjaci MMF-a koji ažuriraju svoje makroekonomske izglede i osnove na osnovu analize nedavnih podataka i razvoja događaja, kao i diskusija o politici sa vlastima. U ovom slučaju, zakazali smo česte revizije: jedan u leto i jedan na jesen“, rekao je on.

Stepanjan je napomenuo da je EFF osmišljen da se bavi problemom platnog bilansa Ukrajine i obnovi srednjoročnu eksternu održivost i prema osnovnom i pesimističkom scenariju. Zato su finansijske garancije za podršku održivosti duga takođe obezbeđene za osnovne i pesimistične scenarije. Ovi zahtevi su u skladu sa kreditnom politikom Fonda u uslovima izuzetno velike neizvesnosti.

Predstavnik MMF-a je dodao da je Fond postavio dva scenarija za razvoj ukrajinske ekonomije: optimističan i pesimistički. Istovremeno, detaljna rasprava o pesimističkom scenariju razvoja je obavezna karakteristika EFF-a.

„Što se tiče optimističkog scenarija, u našoj proceni situacije prepoznajemo da bi ekonomski izgledi Ukrajine mogli biti povoljniji nego što se očekivalo, pod uslovom bržeg prekida neprijateljstava. Da bismo ilustrovali ovaj optimistički rizik, razgovaramo o scenariju koji uključuje izraženije napore za oporavak i snažniji program implementacije reformi. I, naravno, svi se nadamo boljim ekonomskim izgledima“, objasnio je Stepanjan.

On je napomenuo da su se ukrajinske vlasti u okviru EFF-a obavezale da štite i sprovode reforme za jačanje upravljanja i programa za borbu protiv korupcije, uključujući uvođenje zakonodavnih promena. Ova oblast je važan deo objekta.

Prema Stepanjanovim rečima, oko trećine mera programa direktno se odnosi na upravljanje i/ili borbu protiv korupcije. Primeri uključuju ciljano vraćanje obaveznih prijava imovine i rad na zakonodavstvu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Pored toga, mnoge mere u budžetskom i finansijskom sektoru takođe se odnose na transparentnost i upravljanje, uključujući povećanje transparentnosti u izveštavanju i upravljanju rizicima u javnim finansijama, jačanje upravljanja javnim investicijama, poboljšanje administracije prihoda i jačanje upravljanja državnim preduzećima i finansijskim sektoru.

Kako je objavljeno, u martu 2023. Izvršni odbor MMF-a odobrio je novu četvorogodišnju liniju proširenog fonda za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara. Ukrajina je dobila prvu tranšu od 2,7 milijardi dolara odmah nakon što je EFF odobren.