Izraelski major disciplinski kažnjen zbog nošenja uniforme na političkim protestima

Izraelski major disciplinski kažnjen zbog nošenja uniforme na političkim protestima

Oficir izraelske vojske smenjen je u nedelju sa svog položaja zbog učešća na političkom protestu u uniformi, što je prvi takav slučaj tokom krize oko vladine planirane reforme pravosuđa koja je izazvala ogorčenost u vojnim redovima.

Lokalni mediji identifikovali su policajca kao majora koji je na televiziji prikazan kako nosi nosila tokom provladinog mitinga koji je sazvan u četvrtak u pokušaju da se neutrališu višemesečne demonstracije protiv reformi, piše Rojters.

Vojska je potvrdila njegov čin, ali je u izjavi o njegovom prestupu navela samo da je učestvovao na protestima prošle nedelje dok je bio u uniformi i da su mu oduzeta komandna ovlašćenja.

Pritisak religiozno-nacionalističke koalicije premijera Benjamina Netanjahua da obuzda izraelski Vrhovni sud izazvao je zabrinutost zbog nezavisnosti pravosuđa. On kaže da zakon, koji je trenutno na čekanju, ima za cilj da uravnoteži grane vlasti.

Svađa je odjeknula u izraelskim oružanim snagama, koje u velikoj meri oslanjaju na regrute i koje dugo pokušavaju da posluže kao lonac za topljenje nestabilnog društva. Neki vojni rezervisti su zapretili da će odbiti naređenja o pozivu ako do reformi dođe.

Izražavajući zabrinutost za ratnu spremnost zemlje, ministar odbrane Joav Galan se u martu protivio tempu remonta. Netanjahu je odgovorio tako što je najavio Galantovo smenjivanje, ali je odustao, navodeći potrebu da se uhvati u koštac sa bezbednosnim izazovima.