Transrodne žene su i dalje u opasnosti od raka prostate

Transrodne žene su i dalje u opasnosti od raka prostate

Transrodne žene zadržavaju prostatu čak i nakon operacije koja potvrđuje pol, ali je nejasno u kojoj meri ostaju u riziku od raka prostate.

Sada prva studija ove vrste koju je vodio UC San Francisco procijenila je rizik na oko 14 slučajeva na 10.000 ljudi.

Studija se oslanjala na 22-godišnje podatke iz zdravstvenog sistema za pitanja veterana. Iako je veličina uzorka bila nužno mala, to je i dalje najveća studija te vrste. Objavljuje se u subotu, 29. aprila 2023. u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA) i tempirano je za godišnji sastanak Američkog urološkog udruženja. „Ono što znamo o raku prostate do danas je skoro isključivo zasnovano na cisrodnim muškarcima“, rekao je glavni autor studije, Farnoosh Nik-Ahd, MD, urološki specijalizant u UCSF. „Ovo je važan prvi korak u preoblikovanju načina na koji kliničari razmišljaju o raku prostate kod transrodnih žena.“

Transrodne osobe se često suočavaju sa diskriminacijom i disparitetima, a sve više se priznaje složenost njihove zdravstvene zaštite.

Studija je otkrila 155 potvrđenih transrodnih žena sa rakom prostate i stratificirala ih prema tome da li su koristile estrogen: 116 nikada nije koristilo estrogen, 17 je jednom koristilo estrogen, ali je prestalo pre nego što im je dijagnostikovan rak prostate, a 22 su bile aktivno na estrogenu.

Srednja starost dijagnoze bila je 61 godina, a 88 procenata pacijenata su bili belci. Samo 8 posto su bili crnci, što ukazuje na moguće disparitete koji utiču na ovu grupu. Crni cisgender muškarci su pod povećanim rizikom da im se dijagnostikuje i umru od raka prostate.

Autori su otkrili da se rak prostate javlja kod transrodnih žena češće nego što bi objavljeni izveštaji mogli da sugerišu, sa oko 14 slučajeva raka prostate na 10.000 transrodnih žena.

Iako su brojevi bili mali, oni sugerišu da su transrodne žene koje uzimaju estrogen možda imale odložene dijagnoze. Autori su takođe rekli da su niže stope raka prostate možda bile posledica manjeg skrininga PSA, pogrešnog tumačenja nivoa PSA kod pacijenata na hormonskim terapijama koje afirmišu pol, stigme, nedostatka svesti o riziku od raka prostate i efekata estrogena.

„Imamo još puno posla da uradimo da bismo utvrdili optimalni skrining raka prostate za transrodne žene na estrogenskim i srodnim tretmanima“, rekao je ko-stariji autor Matthev R. Cooperberg, MD, MPH, sa UCSF odeljenja za urologiju. „Ova studija bi trebalo da bude podsetnik kliničarima i pacijentima da su, bez obzira na pol, ljudi sa prostatom u opasnosti od raka prostate.“