Dokumenti koji se odnose na britansku mornaricu pronađeni su na podu toaleta paba

Dokumenti koji se odnose na britansku mornaricu pronađeni su na podu toaleta paba

Britanska mornarica saopštila je da istražuje izveštaje o zvaničnim dokumentima koji su navodno pronađeni na podu toaleta paba, prenosi Bi-Bi-Si.

Informacije o izgubljenim dokumentima prvi put su se pojavile u tabloidu The Sun. Papiri su navodno pronađeni uveče u toaletu jednog od pabova lanca Vetherspoons u lučkom gradu Burrov-in-Furness, koji se nalazi na zapadnoj obali severno od Liverpula. Imali su informacije o jednom od najmodernijih brodova britanske mornarice — nuklearnoj podmornici HMS Anson.

Nakon objavljivanja, pres služba flote je zapravo potvrdila incident.

„Ovo su dokumenti opšteg obrazovanja koji ne sadrže ograničene informacije. Međutim, veoma ozbiljno preduzimamo mere bezbednosti i istražićemo okolnosti ovog otkrića“, prokomentarisao je portparol.

Novinari Bi-Bi-Sija nisu sami videli dokumenta.

HMS Anson je izgrađen u tamošnjem brodogradilištu, Burrow-in-Furnessu, trenutno se nalazi u Škotskoj u pomorskoj bazi u Klajdu. Ovaj brod dug 97 metara i težak 7.800 tona je peta od najnovijih podmornica klase Astute koja je ušla u službu flote.

One su opisane kao najveće, najnaprednije i najmoćnije napadne podmornice ikada u britanskoj mornarici. Oni mogu da kruže globusom, a da se nikada ne izdignu na površinu.

Curenje tajnih dokumenata američkim obaveštajnim službama, uključujući i one koji se tiču Ukrajine, nedavno je postalo međunarodna senzacija. Kako se ispostavilo, iza incidenta je stajao mladi specijalista za sajber sisteme iz vojne baze, koji ih je podelio sa prijateljima na serveru ljubitelja kompjuterskih igrica.