Papa Franja u Budimpešti: Pozvani smo da vidimo promene i izazove savremenog sveta

Papa Franja u Budimpešti: Pozvani smo da vidimo promene i izazove savremenog sveta

U susretu sa mađarskim biskupima, sveštenicima, pastorima, posvećenim muškarcima i ženama tokom posete Budimpešti, papa Franja je poručio da je Hrist naša budućnost i pozvao predstavnike katoličke crkve da svom vremenu pristupe otvoreno i proročkim duhom.

Suočen sa izazovima savremenog sveta, papa je upozorio na dva suprotna iskušenja „mračni defetizam“ i „svetski konformizam“.

„Crkva je pozvana na proročku prijemčivost zasnovanu na Jevanđelju, koje nam daje milost rasuđivanja, omogućavajući nam da svom vremenu pristupamo otvoreno, ali i sa proročkim duhom“, istakao je poglavar rimokatoličke crkve.

Podsećajući na Hristovu parabolu o smokvi, papa je objasnio da smo pozvani da budemo otvoreni za znakove vremena i da vidimo promene i izazove savremenog sveta „kao plodnu biljku koja ukazuje na vreme Gospodnjeg dolaska“.

On je napomenuo da u Mađarskoj neki od tih izazova uključuju sekularizam, materijalizam, hedonizam i polarizaciju, koji posebno ugrožavaju porodice i mlade.

Ipak, ovi izazovi mogu pomoći crkvi, rekao je Papa, citirajući svog prethodnika Benedikta XVI, jer, kako je naveo, pružaju mogućnosti za jačanje vere i dublje razumevanje savremenih pitanja.

Papa Franja je ukazao na različita iskušenja sa kojima se crkva suočava, uključujući krizu zvanja i podela unutar nje, poručivši da „moramo težiti crkvi sposobnoj za međusobno slušanje, dijalog i brigu za najugroženije“.

Papa Franja će u subotu posetiti Crkvu Svete Elizabete Ugarske, obići siromašne i izbeglice, kao i štićenike Katoličkog doma za slepu decu „Laslo Batijani-Stratman“. Obratiće se mladim vernicima koji će se okupiti u sportskoj areni „Laslo Pap“.

Glavni program posete je misa koju papa služiti u nedelju, 30. aprila, na trgu Košut pred više desetina hiljada vernika iz Mađarske i zemalja okruženja.

Trodnevni program se završava susretom sa predstavnicima akademske zajednice i kulturnim poslenicima na Fakultetu informatičkih tehnologija i bionike Katoličkog univerziteta „Peter Pazmanj“ u Budimpešti.

Rimski biskup je pred putovanje u Mađarsku izjavio da „putuje u središte Evrope u kojem i dalje duvaju ledeni vetrovi rata, dok kretanje mnogo ljudi stavlja na dnevni red mnoga humanitarna pitanja“.