„Previše provokativna“ statua sirene izazvala je skandal u južnoj Italiji

„Previše provokativna“ statua sirene izazvala je skandal u južnoj Italiji

Statua sirene postavljena na trgu u ribarskom selu u Apuliji, na jugu Italije, izazvala je skandal zbog svoje „preterane provokativnosti“, piše Gardijan.

Statuu su kreirali učenici Umetničke škole Luiđi Roso u opštini Monopoli pre nego što je postavljena na trgu koji nosi ime naučnice Rite Levi-Montalcini.

Umetničko delo, koje tek treba da bude zvanično predstavljeno, postalo je predmet podsmeha nakon što su fotografije snimljene tokom njegovog postavljanja podeljene na društvenim mrežama.

Glumica iz Barija Tiziana Schiavarelli napisala je na Fejsbuku da je njena prijateljica iz Monopola „pravedno izrazila neko iznenađenje ovim ‘spomenikom’”.

„Izgleda kao sirena sa dve silikonske grudi i kao vrhunac ogromnog dupeta koje nikada ranije nije viđeno na sireni. Barem nijednu za koju ja znam“, napisala je ona.

Schiavarelli je naglasila da nema problema sa studentima umetnicima ili lokalnim savetom koji je naručio rad. „Ali veoma me zabavlja ova stvar… ko zna da li će to postati još jedna atrakcija za turiste“, dodala je ona.

Adolfo Markijano, direktor umetničke škole Luiđi Roso, stao je u odbranu statue, rekavši da je to „počast velikoj većini žena sa oblinama“. On je objasnio da su učenici dobili zadatak od gradonačelnika Monopolija da naprave nekoliko statua za grad, uključujući i one na morsku temu.

„Učenici su se okupili i došli na ideju sirene. Pokazali su veću maketu i rekli da je prelepa, a onda su odlučili da gotova skulptura bude postavljena na trgu“, kaže Markiano.

Markiano je rekao da ne želi da sudi o inspiraciji učenika, ali da delo vidi „kao odraz stvarnosti, u ovom slučaju ženskog tela“.

„Vidite reklame na TV-u sa veoma mršavim modelima, ali sirena je omaž velikoj većini žena sa oblinama, posebno u našoj zemlji. Bilo bi veoma loše da predstavljamo izuzetno mršavu ženu“, rekao je on.

Statue žena u drugim regionima Italije već su izazvale slične kontroverze. Godine 2021, bronzana statua koja prikazuje ženu u providnoj haljini u gradu Sapri u Kampaniji izazvala je talas seksizma. Rad vajara Emanuela Stefana zamišljen je kao odavanje počasti sećanju na La Spigolatrice di Sapri („Sakupljač Saprija“), koju je napisao pesnik Luiđi Merkantini 1857. godine. Statua, označena kao „uvreda za žene“, otkrivena je na ceremoniji kojoj je prisustvovao bivši premijer Đuzepe Konte.

Podsetimo, u martu u Kopenhagenu vandali su ruskom zastavom oslikali čuvenu statuu Male sirene.