Upotreba relaksatora za kosu može uticati na sposobnost začeća

Upotreba relaksatora za kosu može uticati na sposobnost začeća

Prva studija ove vrste pokazala je da je upotreba hemijskih sredstava za ispravljanje kose povezana sa blagim smanjenjem verovatnoće trudnoće i da su crne i hispanoameričke osobe češće nego druge rasne i etničke grupe koristile ove proizvode u ranom životu, češće i na duže vreme.

Novo istraživanje koje je predvodila škola za javno zdravlje Bostonskog univerziteta (BUSPH) sugeriše da hemijska sredstva za ispravljanje kose mogu uticati na sposobnost osobe da zatrudni.

Objavljeno na mreži pre štampanja u American Journal of Epidemiology, prva studija ove vrste pokazala je da je upotreba ovih sredstava za ispravljanje kose koja se takođe nazivaju „relakserima“ povezana sa blagim smanjenjem nečije sposobnosti da zatrudni. Crnci, latinoamerikanci i pojedinci mešovitih rasa su češće koristili pegle za kosu, pa su stoga verovatnije bili izloženi toksičnim hemikalijama u ovim proizvodima.

Sadašnja i bivša upotreba relaksatora za kosu, veća učestalost i trajanje upotrebe, kao i dugotrajne opekotine kože glave od proizvoda, takođe su bile povezane sa manjim šansama za trudnoću.

Studija se zasniva na sve većem broju istraživanja koja povezuju probleme reproduktivnog zdravlja sa izloženošću toksičnim hemikalijama koje ometaju endokrine funkcije koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima. Ftalati, fenoli i parabeni su neke od hemikalija u relaksatorima koje mogu doprineti smanjenoj plodnosti.

Istraživači upozoravaju da se kompletan set sastojaka retko nalazi na etiketi proizvoda i da je potrebno više podataka da bi se bolje razumeli specifični mehanizmi pomoću kojih relakseri mogu uticati na plodnost. Međutim, studija naglašava rasne razlike u izloženosti toksičnim hemikalijama u nezi lepote i štetne zdravstvene posledice koje mogu nastati kao rezultat.

Društveni pritisak da se uskladi sa evrocentričnim normama lepote i rasna diskriminacija, kao što su ograničenja ili zabrane afrocentričnih frizura na radnom mestu iu školama, doprinose nesrazmernoj upotrebi ovih toksičnih kozmetičkih proizvoda od strane obojenih pojedinaca.

„Naš rad naglašava važnost proširenja istraživanja o uticaju upotrebe kozmetičkih proizvoda na reproduktivno zdravlje kako bi se promovisala ekološka pravda i povećala zdravstvena jednakost“, kaže glavni autor studije dr Loren Vajz, profesor epidemiologije na BUSPH.

Za studiju, dr Vajz i njegove kolege analizirali su podatke iz ankete o nekoliko aspekata upotrebe opuštanja kose među planerima trudnoće u BUSPH baziranom na Pregnanci Studi Online (PRESTO), studiji koja je u toku od 2013. godine i koja uključuje američke i kanadske planere trudnoće i prati ih od pre začeća do šest meseci nakon porođaja.

PRESTO učesnici pružaju osnovne informacije o sociodemografiji, načinu života i istoriji bolesti. Za ovu studiju, više od 11.274 učesnika dalo je informacije o nekoliko aspekata upotrebe opuštanja kose od 2014. do 2022. godine.

U poređenju sa onima koji nikada nisu koristili relaksatore, učesnici koji su prijavili da su ikada koristili relaksatore češće su stariji, imaju manje obrazovanje i godišnji prihod, veći BMI, puše, nisu u braku, budu stanovnici juga SAD i imaju dužu trudnoću. vreme pokušaja pri upisu na studij.

Trenutna i bivša upotreba relaksatora za kosu bila je najveća među crnim učesnicima, a zatim latinoameričkim učesnicima. Više od polovine crnih učesnika izjavilo je da je koristilo svoj prvi relaksator pre 10 godina, u poređenju sa 1-17 procenata među drugim rasnim i etničkim grupama.

Stope fertiliteta bile su najniže među učesnicima koji su koristili relaksatore najmanje 10 godina ili najmanje pet puta godišnje, ali rezultati studije nisu pokazali jasne obrasce doze-odgovora ni za jednu asocijaciju.