Španija se sprema za užasne letnje temperature u proleće

Španija se sprema za užasne letnje temperature u proleće

Španija se priprema za nedelju dana temperatura do 40 stepeni Celzijusa za koje se predviđa da će srušiti rekorde za april, pošto su zvaničnici izneli planove za rano otvaranje javnih bazena i prilagođavanje rasporeda škola, dok su meteorolozi upozoravali na rizik od šumskih požara, piše Rojters.

Uz dugotrajnu sušu, uzrok predviđenih temperatura je „progresivni ulazak veoma tople i suve vazdušne mase iz Afrike u kombinaciji sa stabilnošću atmosfere (što znači nepromenljivo vreme) i jakim suncem“, saopštila je u utorak španska meteorološka agencija AEMET.

Ove neuobičajene temperature bile bi „tipične za leto“, dodao je AEMET, a očekuje se da će se živa popeti do 38-40 stepeni Celzijusa (100-104 Farenhajta) u južnoj dolini Gvadalkivir koja uključuje grad Kordobu.

To bi bila najveća cifra za april od kada je špansko meteorološko vođenje službenih podataka počelo 1961. godine.

Vrućina znači da bi veliki delovi zemlje bili izloženi velikom ili ekstremnom riziku od šumskih požara, saopštio je AEMET.

Rikardo Torijo, viši meteorolog u agenciji, rekao je za Rojters da je vreme bio termalni greben – ili talas visokih temperatura – koji se proteže od Afrike do Iberijskog poluostrva.

On je rekao da to ne ispunjava zvaničnu definiciju toplotnog talasa, koji se javlja kada su maksimalne dnevne temperature neuobičajeno visoke tokom dužeg perioda.

Vlada regiona centralnog Madrida objavila je u ponedeljak akcioni plan, koji uključuje omogućavanje školama da prilagode svoje rasporede vršnim temperaturama i da obezbede klimatizaciju u zdravstvenim centrima.

Prema planu, mnogi otvoreni bazeni u Madridu biće otvoreni mesec dana ranije nego obično, sredinom maja.

Sistem metroa u prestonici takođe je postavljen da poveća klimatizaciju i učini vozove učestalijim kako bi se izbegla prenatrpanost.

U najtoplijem regionu Španije, jugozapadni grad Sevilja povećao je budžet za hitne službe i doveo dodatni broj zdravstvenih radnika u slučaju iscrpljenosti od toplote tokom „Feria de Abril“ (aprilskog ili prolećnog sajma) koji je prošle godine privukao procenjuje se na 500.000 veseljaka.

Španija je imala 36 uzastopnih meseci padavina ispod proseka. Rezervoari na 50% svog kapaciteta – nešto više nego prošle godine, ali ispod proseka prošle decenije.

Ministarka životne sredine Tereza ​​Ribera rekla je da će naredni meseci verovatno biti „komplikovani“.

„Osim ekstremnih epizoda poput one koju ćemo doživeti ove nedelje u pogledu temperature, verovatno ćemo videti prosečne padavine u maju, junu i julu; ali s obzirom na to da je poslednjih meseci kiša bila znatno ispod proseka, to bi dovelo do scenario zabrinutosti“, rekla je ona.

Kao odgovor na sušu, vlada je najavila poreske olakšice u vrednosti od 1,8 milijardi evra (1,98 milijardi dolara) za 828.000 farmera čiji su usevi iscrpljeni.

Popusti uključuju opšte smanjenje poreza od 25%, ali ako su usevi kao što su masline ili bademi posebno pogođeni, mogli bi dostići 50%.