Jedan od pet prodatih automobila ove godine biće električni

Jedan od pet prodatih automobila ove godine biće električni

Očekuje se da će električni automobili ove godine činiti skoro jednu petinu globalnog tržišta, prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) o izgledima za tržište električnih vozila objavljenom u sredu, piše Rojters.

Očekuje se da će prodaja ove godine porasti za 35 odsto i dostići 14 miliona, navodi se u izveštaju, koji čini 18 odsto tržišta – sa samo 4 odsto u 2020.

Prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile smanjiće globalnu potražnju za naftom za najmanje pet miliona barela dnevno, prema projekcijama IEA.

Više od polovine električnih automobila na putu do sada širom sveta nalazi se u Kini, koja takođe dominira globalnom proizvodnjom baterija i odgovorna je za 60% prodaje električnih automobila 2022.

SUV i veliki automobili čine skoro dve trećine akumulatorskih električnih modela u Kini i Evropi, a još više u Sjedinjenim Državama.

„Izvan Kine, postoji potreba da proizvođači originalne opreme (OEM) ponude pristupačne opcije po konkurentnim cenama kako bi se omogućilo masovno usvajanje električnih vozila“, navodi se u izveštaju.

U privredama u razvoju i ekonomijama u razvoju, električna vozila na dva ili tri točka brojčano nadmašuju automobile. Prema studiji, više od polovine indijskih registracija trotočkaša 2022. godine bile su električne.