Međunarodni krivični sud i Evropol potpisali su sporazum o jačanju saradnje

Međunarodni krivični sud i Evropol potpisali su sporazum o jačanju saradnje

Međunarodni krivični sud i Evropska policijska agencija zaključili su radni sporazum o jačanju saradnje, prenosi „Evropska istina“.

„Predsednik Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Pjotr Hofmanski i Ketrin De Bol, izvršni direktor Evropske policijske agencije (Europol), potpisali su 25. aprila 2023. godine radni sporazum u sedištu Evropola u Hagu. poruka glasi.

Sporazum pruža pravni osnov za uspostavljanje odnosa saradnje između MKS-a i Evropola u cilju jačanja saradnje između dve institucije i podsticanja razmene informacija, znanja, iskustava i stručnosti.

Prema ovom sporazumu, saradnja može uključivati razmenu specijalizovanih znanja, prikupljanje dokaza, izveštaja o opštoj situaciji, rezultata strateških analiza, informacija o krivičnim istražnim postupcima, informacije o metodama prevencije kriminala, učešće u aktivnostima obuke, kao i pružanje saveta i podrške u konkretnim krivičnim predmetima.istrage.

MKS je prvi stalni međunarodni krivični sud zasnovan na ugovorima koji je osmišljen da pomogne u okončanju nekažnjivosti za najteže zločine od interesa za međunarodnu zajednicu, a to su: ratni zločini, zločini protiv čovečnosti, genocid i zločin agresije.

Evropol je agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona. Služi kao centar za saradnju u sprovođenju zakona, analitičku ekspertizu i kriminalističke obaveštajne službe u Evropi.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa rekao je da je vladajuća partija Afričkog nacionalnog kongresa odlučila da Južna Afrika treba da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda, koji je prošlog meseca izdao nalog za hapšenje Predsednik Rusije Vladimir Putin.

Nalog za Putinovo hapšenje znači da će Pretorija, koja će ove godine biti domaćin samita BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), morati da ga zadrži po dolasku.