Evropska komisija pristala da produži zabranu uvoza iz Ukrajine za još jedan proizvod

Evropska komisija pristala da produži zabranu uvoza iz Ukrajine za još jedan proizvod

Evropska komisija je pristala da uvede zabranu uvoza suncokretovog ulja iz Ukrajine, ali će tranzit ovog proizvoda biti dozvoljen, izjavio je ministar poljoprivrede Poljske Robert Telus, prenosi „Evropska istina“.

Telus je naveo da Poljska neće odustati od jednostrane blokade ukrajinskog uvoza dok se ne ispune poljski uslovi.

„U ovom trenutku nećemo odustati od akcija koje smo preduzeli osim ako ne dobijemo odgovarajuće alate koji će osigurati da poljski poljoprivrednik bude bezbedan kada su u pitanju pitanja vezana za trgovinu, protok robe iz Ukrajine u Poljsku. “, rekao je Telus u Luksemburgu nakon pregovora sa Evropskom komisijom.

Evropska komisija je ranije pristala da uvede zabranu uvoza proizvoda poput pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

„Još pregovaramo o drugim proizvodima“, rekao je poljski ministar i dodao da bismo „pored ovih pet želeli da uključimo brašno, med, šećer, meko voće (zamrznuto), jaja, meku“ hranu (posebno živinu), mleko i mlečni proizvodi, kao i sok od jabuke i koncentrat jabuke“.

Kako prenosi radio stanica, Evropska komisija može da pristane na proširenje liste poljoprivrednih proizvoda uz zabranu uvoza, pomoć pri izvozu žitarica ili uvrštavanje više poljoprivrednih proizvoda u proceduru ispitivanja, ali o predloženom iznosu podrške od 100 miliona evra nije moguće pregovarati. .

Nezvanično se saznaje da će poljski poljoprivrednici iz ovog fonda dobiti skoro 40 miliona evra. Uzimajući u obzir mogućnost subvencije od 200 odsto iz državnog budžeta, to će ukupno dati 120 miliona evra.

Kako je saopšteno, treća runda pregovora potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa i komesara za poljoprivredu Januša Vojčehovskog sa ministrima poljoprivrede pet zemalja, koje se bore protiv prekomernog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, završena je neuspehom.

Evropska komisija je prošle nedelje ponudila Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Mađarskoj 100 miliona evra podrške za ukidanje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

EK je takođe pristala da zabrani uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine do juna. Ali nakon toga ministri poljoprivrede Bugarske, Poljske, Rumunije, Slovačke i Mađarske zatražili su proširenje liste proizvoda koji potpadaju pod zabranu. Proširenje liste, kako prenose mediji, počinje da nervira Evropsku komisiju.