Tužba nemačke kompanije zbog prava intelektualne svojine na tenk Leopard

Tužba nemačke kompanije zbog prava intelektualne svojine na tenk Leopard

Nemački proizvođač tenkova Krauss-Maffei Vegmann (KMV) tužio je odbrambenu kompaniju Rheinmetall u sporu oko prava intelektualne svojine na tenk Leopard, piše „Evropska istina“.

KMV pokušava da spreči Rheinmetall da tvrdi da prava na Leopard do i uključujući verziju 2A4 pripadaju Rheinmetall-u.

Kako je u utorak saopštio pres-sekretar suda, ročište bi trebalo da se održi 2. maja u Minhenskom zemaljskom sudu.

Sud nije imenovao kompanije koje su bile uključene u spor, ali su strane jasne nakon što je šef Rajnmetala Armin Paperger potvrdio prava svoje kompanije u intervjuu za novine Neue Zurcher Zeitung.

„Napravili smo 1.000 Leopard 2A4 zasnovanih na sopstvenoj intelektualnoj svojini“, rekao je on.

Sudu je rečeno da se KMV protivi tvrdnjama, nazivajući ih „lažnim i obmanjujućim“ tvrdnjama koje krše njena prava.

KMV i Rheinmetall su i konkurenti i partneri. Tenk Leopard 2 je prvobitno razvio Krauss-Maffei, kako se kompanija tada zvala, ali Rheinmetall proizvodi top, municiju, sistem za upravljanje vatrom i sistem komandovanja i upravljanja.

Na svojoj veb stranici, Rheinmetall takođe napominje da razvoj rezervoara pripada KMV, uprkos onome što je Paperger rekao u intervjuu.

„Kraus-Mafei Vegmanov (KMV) Leopard 2, koji koristi više zemalja nego bilo koja druga, najbolji je glavni borbeni tenk na svetu“, navodi se na sajtu.

„Njegove zadivljujuće borbene performanse, koje su rezultat optimalne kombinacije vatrene moći, zaštite, mobilnosti i operativne spremnosti, stavljaju Leopard 2 u sopstvenu klasu“, primećuje Rajnmetal.

„Značajno je da je naoružan Rajnmetalovim odličnim glatkim topom od 120 mm. Rajnmetal takođe proizvodi širok spektar najsavremenije municije za Leopard 2, kao i snabdevanje tehnologije za kontrolu vatre i C4I sistema“, navodi se na sajtu.

Krajem marta je nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio da su tenkovi Leopard 2 koje je obećala vlada u Berlinu stigli u Ukrajinu.