Mijatović: Zločini koje su počinile ruske snage u Ukrajini ne smeju proći nekažnjeno

Mijatović: Zločini koje su počinile ruske snage u Ukrajini ne smeju proći nekažnjeno

Strašni zločini koje su počinile ruske snage u Ukrajini ne smeju ostati nekažnjeni, izjavila je Dunja Mijatović, komesar Saveta Evrope za ljudska prava, predstavljajući godišnji izveštaj na sastanku PSSE 24. aprila, prenosi Ukrinform.

„Užasni zločini koje su počinile ruske snage u Ukrajini ne smeju proći nekažnjeno. Pravda se mora ostvariti, uključujući efikasnu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom i dugoročnu podršku ukrajinskom pravosudnom sistemu“, naglasila je Mijatović.

Ovogodišnji izveštaj se uglavnom fokusira na zverstva koja su počinile ruske snage u Ukrajini.

Mijatovićeva je navela da je zaštita ljudskih prava u Evropi pretrpela ozbiljne zastoje 2022. godine. To uključuje rešavanje kršenja ljudskih prava ukrajinske dece koja su prebačena u Rusku Federaciju ili privremeno okupirane teritorije, od kojih su neka dobila rusko državljanstvo očiglednim kršenjem međunarodno humanitarno pravo.

Posebno je navela da se deca koja su odvojena od roditelja zbog vanredne humanitarne situacije ni na koji način ne mogu smatrati siročadima, pa ne mogu biti usvojena. Prema Mijatovićevim rečima, trenutno nijedna međunarodna organizacija za ljudska prava nema pristup teritoriji Rusije.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) održaće hitnu debatu o „Situaciji ukrajinskih civila, uključujući decu, prisilno raseljenih ili prebačenih u Rusku Federaciju ili ukrajinske teritorije pod de fakto kontrolom Ruske Federacije“.