Jednostruko CT skeniranje kod dece ima mali rizik od raka, li 4 ili više CT-a povećava rizik

Jednostruko CT skeniranje kod dece ima mali rizik od raka, li 4 ili više CT-a povećava rizik

Za decu mlađu od 18 godina, jedno skeniranje kompjuterizovanom tomografijom (CT) nije povezano sa povećanim rizikom od tumora na mozgu, leukemije ili limfoma, ali izloženost 4 ili više skeniranja pre odraslog doba više nego udvostručuje rizik, prema novom istraživanju u Časopis Kanadskog medicinskog udruženja (CMAJ).

Kompjuterska tomografija kod dece je porasla širom sveta poslednjih decenija, ali postoje oprečni dokazi o rizicima od raka od ovih skeniranja u ovoj kohorti. Kompjuterska tomografija koristi niske doze zračenja koje mogu oštetiti ćelije.

Da bi razumeli da li postoji veza između CT skeniranja i određenih vrsta karcinoma i tumora, istraživači su pogledali podatke o 7807 dece na Tajvanu kojima su dijagnostikovani intrakranijalni tumori, leukemija ili limfomi između 2000. i 2013. uparene sa 78 057 kontrola unutar tajvanskog nacionalnog zdravstvenog sistema. . Uporedili su stope tumora za one koji su imali CT skeniranje sa onima koji nisu.

Otkrili su da za 1 CT skeniranje nije bilo povećanog rizika od bilo kojeg od karcinoma u poređenju sa izlaganjem. Deca koja su dobila 2 do 3 CT skeniranja imala su povećan rizik od intrakranijalnih tumora; oni koji su primili 4 ili više CT skeniranja imali su više nego dvostruki rizik od intrakranijalnih tumora, leukemije i ne-Hodgkinovog limfoma.

„Naš rad jača važnost strategija zaštite od zračenja, kojima se bavi Međunarodna agencija za atomsku energiju“, piše dr Iu-Hsuan Joni Shao, Koledž medicinskih nauka i tehnologije, Medicinski univerzitet u Tajpeju, Tajpej, Tajvan, sa koautorima. „Treba izbegavati nepotrebna CT skeniranja, a posebnu pažnju treba obratiti na pacijente kojima je potrebno ponavljanje CT skeniranja.

Činilo se da su mlađa deca izložena većem riziku od razvoja raka zbog ponovljenih CT skeniranja.

„Roditelji i pedijatrijski pacijenti treba da budu dobro informisani o rizicima i koristima pre radioloških procedura i ohrabreni da učestvuju u donošenju odluka oko snimanja.“

Iako su ovi tumori i karcinomi retki, autori pozivaju na pažljivu upotrebu ove tehnologije i predlažu da zdravstveni radnici razmotre korišćenje tehnika za smanjenje zračenja.