Viola fon Kramon kaže da je bilo zastrašivanja glasača na Kosovu: „Bojkot orkestriran iz Beograda“

Viola fon Kramon kaže da je bilo zastrašivanja glasača na Kosovu: „Bojkot orkestriran iz Beograda“

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon oglasila se povodom jučerašnjih vanrednih izbora na severu Kosova i istakla da navodno „zastrašivanje“ političkih oponenata mora prestati, ali i da se ZSO mora uspostaviti što pre.

Ona je navela da su izbori za gradonačelnike i dva izbora za skupštinu opština koji su održani u nedelju, 23. aprila, u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica bili su u skladu sa kosovskim pravnim okvirom.

„Međutim, duboko žalim što je glavna politička snaga na severu Kosova, Srpska lista, odbila da učestvuje na ovim izborima i najoštrije osuđujem zastrašivanje svih onih koji su želeli da se kandiduju ili glasaju u nedelju“, napisala je fon Kramon u saopštenju.

Navodi da je bojkot naređen od strane srpske vlasti u Beogradu i da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

„Posle jednog odlaganja izbora, bojkot koji je orkestriran od strane srpske Vlade u Beogradu, kao i zastrašivanje opozicionih srpskih političkih lidera, neprihvatljivi su i protivni su demokratskim standardima. Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je žalosna i mora prestati“, nastavlja ona.