Lajčak: U Briselu glavne teme prvi nacrt ZSO-a i nestali

Lajčak: U Briselu glavne teme prvi nacrt ZSO-a i nestali

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak saopštio je da će na sastanku 2. maja u Briselu, na kojem bi trebali učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, glavne teme biti prvi nacrt statuta zajednice srpskih opština (ZSO) i pitanje nestalih osoba.

Sumirajući proteklu sedmicu, rekao je da je ovo vreme intenzivnih priprema i da će, posle razgovora u Ohridu, ovo biti prvi sastanak predstavnika Srbije i Kosova na visokom nivou, prenosi Tanjug.

“Očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i da su potpuno posvećene fazi sprovođenja sporazuma”, naveo je Lajčak na Facebooku.

Dodao je da se prošle sedmice u Briselu sastao s komandantom Kfora, italijanskim generalom Angelom Ristućiom, kako bi obavestili jedan drugog o oblastima odgovornosti.

Sledeći sastanak Vučića i Kurtija u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije biće održan 2. maja u Briselu, a dve strane su se dogovorile da organizuju zajednički odbor za nadzor sprovođenja nedavno dogovorenog sporazuma, potvrđeno je iz EU-a.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU-a Žozep Borelj je, nakon sastanka krajem februara u Briselu, objavio da su Vučić i Kurti postigli saglasnost o tekstu sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa.

Takođe je objavio nakon sastanka u Ohridu 18. marta da je dogovoren plan sprovođenja tog sporazuma.

Nijedan od tih dogovora nije potpisan, a Vučić je odmah najavio da ne namerava da sprovede sve delove sporazuma za koji EU tvrdi da je dogovoren.