Na zahtev UN, Letonija dozvoljava iznošenje sankcionisanih ruskih đubriva iz zemlje

Na zahtev UN, Letonija dozvoljava iznošenje sankcionisanih ruskih đubriva iz zemlje

Dana 21. aprila 2023. godine, u ime Svetskog programa UN za hranu, serija mineralnih đubriva je isporučena iz luke Riga u Keniju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Letonije, saznaje Ukrinform.

Ovo je prvi tovar od oko 200.000 tona đubriva ruskog porekla u vlasništvu kompanija koje podležu restriktivnim merama Evropske unije i uskladištenih na teritoriji Letonije.

Svetski program za hranu planira da isporuči još neke pošiljke trenutno sankcionisanih mineralnih đubriva iz Letonije kako bi pružio podršku zemljama kojima su ti proizvodi najpotrebniji.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, letonska vlada je 6. decembra 2022. donela ovu odluku da odgovori na zahtev UN da umanji negativne posledice rata Rusije protiv Ukrajine i da pomogne u prevazilaženju prehrambene krize u Africi i Latinska Amerika.

Vlada Letonije odlučila je da olakša donaciju, uz podršku Svetskog programa UN za hranu, mineralnih đubriva u vlasništvu kompanija koje je sankcionisala EU.

Zajedno sa svojim stranim partnerima i međunarodnim organizacijama, Letonija nastavlja da pruža podršku zemljama koje su pogođene krizom hrane izazvanom ruskim ratom protiv Ukrajine.

Kako je saopšteno, Ukrajina je u okviru humanitarnih programa poslala 541.700 tona poljoprivrednih proizvoda zemljama sa niskim prihodima i prihodima ispod proseka.

Ukrajina je učesnik nekoliko humanitarnih programa koji imaju za cilj borbu protiv gladi na globalnom nivou. Konkretno, predsednik Volodimir Zelenski je pokrenuo program Žito iz Ukrajine. On predviđa kupovinu ukrajinskog žita od strane partnerskih zemalja i njegovu isporuku zemljama koje pate od humanitarne krize. Program se realizuje u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Pored toga, Svetski program za hranu sprovodi poseban program kupovine hrane u Ukrajini za zemlje na ivici gladi.