EU postavlja široku zabranu komercijalnog tranzita kroz Rusiju

EU postavlja široku zabranu komercijalnog tranzita kroz Rusiju

Evropska unija namerava da uvede zabranu tranzita različite robe preko teritorije Rusije, preneo je Blumberg pozivajući se na obaveštene izvore.

Evropska unija se sprema da predloži zabranu tranzita brojne robe kroz Rusiju dok blok pokušava da pojača poštovanje sankcija uvedenih tokom prošle godine, navodi se u saopštenju.

Napominje se da će zabrana uticati na brojne tehnologije i drugu robu, uključujući nekoliko tipova automobila koji putuju za treće zemlje u tranzitu kroz Rusiju. Zabrana će biti deo novog paketa sankcija koje priprema Evropska komisija, tvrdi Blumberg.

List napominje da Poljska, Litvanija i Estonija guraju EU da zabrani tranzit kroz Rusiju robe i tehnologija koje mogu da koriste ruska vojna, avijacija ili svemirska industrija ili da pomognu u poboljšanju ruskih industrijskih kapaciteta. Novi paket predloženih sankcija, koji će biti 11. EU od kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, takođe bi mogao da utiče na tankere i brodove koji ne uključe navigacione sisteme koji omogućavaju praćenje njihovog kretanja.

Istovremeno, Rosatom, koji je odigrao ključnu ulogu u zapleni nuklearke Zaporožje u Ukrajini, najverovatnije neće biti predmet sledećeg paketa sankcija jer se previše članica EU protivi ograničenjima ruske nuklearne industrije. Glavni fokus paketa biće na otklanjanju rupa u zakonu i borbi protiv izbegavanja postojećih ograničenja, uključujući kompanije koje se nalaze u trećim zemljama.