U Nemačkoj će se ponovo proceniti okolnosti terorističkog napada na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972

U Nemačkoj će se ponovo proceniti okolnosti terorističkog napada na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972

Nemačka je imenovala komisiju od osam članova da ponovo proceni okolnosti napada na izraelske sportiste i članove tima na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. kako bi odgovorila na otvorena pitanja, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer, prenosi Tagesspiegel.

Projekat je deo šireg vladinog pristupa traženju pomirenja sa porodicama žrtava, uključujući ponudu od 28 miliona evra nadoknade.

Osam stručnjaka iz različitih oblasti nauke trebalo bi da naučno prezentuju i vrednuju događaje, kao i pret- i postistoriju tog vremena. Institut za modernu istoriju Minhen-Berlin podržaće rad komisije.

„Previše godina postoji nedostatak razumevanja ili preispitivanja tih događaja, transparentnosti o njima ili prihvatanja odgovornosti za njih“, rekao je Feder.

Palestinci iz grupe Crni septembar uzeli su za taoce članove izraelskog olimpijskog tima 5. septembra 1972. godine.

Jedanaest Izraelaca, nemački policajac i pet palestinskih terorista ubijeni su u sukobima u Olimpijskom selu i obližnjem aerodromu Furstenfeldbruk.

Igre su nastavljene 1972. nakon napada, a MOK-u je trebalo skoro pola veka da udovolji zahtevu porodica za zvanični spomen obeležja na Olimpijskom događaju.