Portugalska vlada u vrućoj vodi zbog skandala oko aviokompanije TAP

Portugalska vlada u vrućoj vodi zbog skandala oko aviokompanije TAP

Portugalska vlada otpustila je prošlog meseca glavnog izvršnog direktora avio-prevoznika TAP bez pravne ocene tog poteza, priznao je ministar finansija Fernando Medina, produbljujući skandal visokog profila oko državne avio-kompanije, prenosi Rojters.

Njegove izjave u parlamentu kasno u četvrtak bile su u suprotnosti sa tvrdnjama dvojice kolega ministara dan ranije da je vlada dobila pravno mišljenje koje podržava tu odluku. Ovo povećava šanse da država izgubi potencijalnu tužbu otpuštenih rukovodilaca vrednu milione evra.

Rastuća kontroverza oko TAP-a, koja je već dovela do ostavki u vladi, mogla bi da ometa pripreme Lisabona za privatizaciju avio-kompanije, pri čemu bi veći strani rivali Lufthanza i vlasnik British Airvaisa IAG (ICAG.L) postavili temelje za potencijalne ponude.

Izvršna direktorka Christine Ourmieres-Videner i predsednik Manuel Beja su s opravdanim razlogom otpušteni 6. marta nakon što je inspekcija utvrdila da je isplata otpremnine od 500.000 evra bivšoj članici odbora Aleksandri Reis bila nezakonita.

Nakon što je Ourmieres-Videner nazvala njeno otpuštanje „nezakonitim“, glavne opozicione socijaldemokrate upozorile su da bi država mogla izgubiti eventualni sudski spor ako odluka nema odgovarajuću zakonsku podršku.

Ministarka parlamentarnih poslova Ana Katarina Mendeš i ministarka kabineta Marijana Veira da Silva izjavile su u sredu da je vlada dobila pravno mišljenje koje podržava tu odluku, ali je odbila da ga pošalje parlamentu kako bi „zaštitila javni interes“.

Ali kasno u četvrtak Medina je rekla da su razlozi otpuštanja „veoma jasni“ zbog nezakonite prirode otpremnine, kako je utvrdila zvanična finansijska inspekcija, i da nema priloženo pravno mišljenje.

Lider krajnje desničarske stranke Čega Andre Ventura rekao je da je „vlada priznala da je lagala“ i pozvao premijera Antonija Kostu da razmotri da li je Medina sposobna za taj posao.

U tvitu, lider stranke Liberalna inicijativa Rui Roča nazvao je situaciju „festivalom nepovezanosti i potpunog nepoštovanja parlamenta“.