Nemačka: Ukrajina ima sva prava da izvodi udare na ruskoj teritoriji

Nemačka: Ukrajina ima sva prava da izvodi udare na ruskoj teritoriji

Ukrajina ima sva prava da izvodi udare i druge vojne operacije na ruskoj teritoriji, tvrdi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. On je, međutim, istakao da civili ne bi trebalo da budu povređeni u tom procesu.

Ukrajina je redovno granatirala nekoliko ruskih pograničnih regiona otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu kampanju prošlog februara. Desetine civila su izgubile živote kao rezultat toga, a mnogo više ih je povređeno.

Pojavljujući se u četvrtak na nemačkom TV kanalu ZDF, Pistorijus je rekao da je „potpuno normalno“ da se „napadnuta [strana] takođe kreće na neprijateljsku teritoriju, na primer da preseče rute snabdevanja.”

Sve dok gradovi, civili, civilna područja ne budu napadnuti, to ćete neminovno morati da prihvatite“, pojasnio je ministar.

Međutim, Pistorijus je rekao da Zapad ne bi trebalo jednostavno automatski da pečati svaki zahtev Kijeva za oružje.

„Ako Ukrajina traži određene vrste bombi koje su globalno zabranjene, onda moramo reći ne“, naglasio je ministar.

Govoreći o šansama Kijeva da uđe u NATO, nemački zvaničnik je rekao da „sada nije vreme da se o tome odlučuje“. Ukrajina i NATO bi za sada trebalo da daju prioritet „odbijanju ovog napada“, insistirao je Pistorijus. Ukoliko se ovi napori pokažu uspešnim, vojni blok predvođen SAD moraće da „pažljivo odmeri” ovaj korak, rekao je ministar.

Pistorijus je dalje istakao da NATO ne može da primi Ukrajinu u svoje redove isključivo „iz solidarnosti“, već bi trebalo „da odlučuje hladne glave i vrelog srca, a ne obrnuto. ”

Ruski pogranični regioni – posebno oni Belgorod, Kursk i Brjansk – više puta su bili pod ukrajinskim napadima tokom prošle godine. Kijevske snage su koristile bespilotne letelice napunjene eksplozivom, minobacače, artiljeriju i projektile u ovim udarima.

Naročito je uzet danak u Belgorodskoj oblasti bio značajan. Ranije ove nedelje, guverner regiona Vjačeslav Gladkov otkrio je da je u ukrajinskim napadima od februara 2022. ubijeno ukupno trideset civila u njegovom regionu, dok su još 123 osobe zadobile povrede. Više od 3.000 domova je takođe uništeno ili oštećeno, rekao je zvaničnik. Pogođene su i desetine škola i elektroenergetskih objekata.