Elon Musk preti da će tužiti Microsoft

Elon Musk preti da će tužiti Microsoft

Elon Musk je nagovestio da namerava da tuži Majkrosoft zbog „ilegalnog korišćenja“ podataka Tvitera. Softverski gigant je nedavno najavio planove da ukloni Tviter iz svog programa za korporativno oglašavanje.

U ažuriranju svoje stranice za angažovanje na društvenim mrežama na više platformi, Microsoft je objavio da od 25. aprila njegova platforma za oglašavanje Smart Campaigns više neće podržavati Tviter i da klijenti za oglašavanje neće moći da pristupe svojim Tvitter nalozima preko Microsoft-ovog alata za upravljanje društvenim mrežama. . U međuvremenu, drugi sajtovi društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i LinkedIn će i dalje biti dostupni, dodala je kompanija.

Mask je u sredu odgovorio na vesti u kratkom tvitu navodeći: „Oni [Majkrosoft] su ilegalno trenirali koristeći Tvitter podatke. Vreme tužbe.” Milijarder je očigledno mislio na Microsoftovu upotrebu Tvitter API-ja (interfejsa za programiranje aplikacije) za obuku AI programa, verovatno uključujući OpenAI ChatGPT koji kontroliše Microsoft.

Microsoft je takođe navodno odbio da plati za Tvitter API, koji od februara dolazi sa mesečnom naknadom za pristup, pri čemu osnovni plan košta 100 dolara mesečno, dok pretplate za preduzeća dolaze u više nivoa. Prema prošlomesečnom izveštaju časopisa Vired, Tviter želi da velikim kompanijama naplati od 42.000 dolara do čak 210.000 dolara mesečno za pristup API-ju.

Prema Tvitteru, njegov API pruža „široki pristup javnim Tvitter podacima koje su korisnici odlučili da podele sa svetom“, kao i nejavnim informacijama, kao što su direktne poruke, kojima su ljudi ovlastili programere da imaju pristup.

Jedan korisnik je odgovorio na Muskovu izjavu sugerišući da bi ograničavanje upotrebe Tvitter-ovog API-ja potencijalno moglo da smanji saobraćaj na veb stranici društvenih medija spolja. Milijarder je odgovorio rekavši da je „otvoren za ideje“, ali je naglasio da „otkidanje Tviter baze podataka, njeno demonetizovanje (uklanjanje oglasa) i zatim prodaja naših podataka drugima nije dobitno rešenje“.

Musk je prošle godine kupio Tviter za 44 milijarde dolara i od tada je doneo niz promena u kompaniju, uključujući otpuštanje oko 80 odsto njenog osoblja. Milijarder je tražio da platformu društvenih medija pretvori u profitabilno preduzeće, iako je do sada gubila vrednost. U intervjuu sa Takerom Karlsonom ove nedelje, Musk je izjavio da Tviter sada vredi otprilike polovinu onoga što je platio za kompaniju prošle godine, navodeći „Mora da sam genije“.