Mađarska zabranjuje uvoz meda i drugih proizvoda u Ukrajinu

Mađarska zabranjuje uvoz meda i drugih proizvoda u Ukrajinu

Mađarska će dodati med i određene mesne proizvode na listu prehrambenih artikala koje je privremeno zabranila za uvoz iz Ukrajine u pokušaju da ublaži pritisak tržišta na mađarske poljoprivrednike, rekao je u četvrtak ministar vlade.

Uz med i meso, mađarska vlada je do 30. juna zabranila uvoz 25 ukrajinskih proizvoda, uključujući žitarice, seme uljarica, brašno i jestivo ulje, rekao je ministar Gergelj Guljaš na konferenciji za novinare. Vlada će takođe zahtevati da se pošiljke tih proizvoda koji dolaze iz trećih zemalja prate dok ulaze u Mađarsku kako bi se uverili da ne dolaze iz Ukrajine, rekao je on.

Zabrana uvoza objavljena u subotu nastala je kao odgovor na ono što vlada kaže da je prezasićenost ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima na mađarskom tržištu što je onemogućavalo mađarskim poljoprivrednicima da ostanu konkurentni.

Poljska, Slovačka i Bugarska su preduzele slične korake prošle nedelje, tvrdeći da su njihovi poljoprivredni sektori povređeni nakon što je Evropska unija ukinula carine na ukrajinsko žito kako bi olakšala izvoz kada je ruski rat ugušio isporuke tradicionalnim rutama.

„Videli smo poslednjih nedelja i meseci da je to uništilo mađarsko poljoprivredno tržište“, rekao je Guljaš. „Drago nam je što možemo da pomognemo Ukrajini, ali moramo jasno da vidimo da solidarnost ne može da uništi mađarske poljoprivrednike, mađarsku privredu i posebno mađarsku poljoprivredu.

EU je u sredu signalizirala da je spremna da se pozabavi zabrinutošću farmera u zemljama koje su susedne Ukrajini. Predlozi Evropske komisije uključuju početni paket podrške od 56,3 miliona evra za najugroženije poljoprivrednike u zemljama fronta sa mogućnošću drugog paketa od 100 miliona evra.

Guljaš je u četvrtak rekao da će uprkos zabrani uvoza biti dozvoljen tranzit ukrajinskih proizvoda preko Mađarske, ali da će takve pošiljke biti praćene elektronskim putem i patrolama dok se kreću preko mađarske teritorije.

Portparol vlade je takođe najavio u četvrtak da će vlada zahtevati od lanaca prehrambenih proizvoda da uvedu popuste na različite prehrambene proizvode u nastojanju da obuzda godišnje povećanje cena hrane u Mađarskoj od 47 odsto, najveće u EU.

Prehrambeni proizvodi će biti podeljeni u 20 kategorija, a svaka prodavnica će morati da ponudi najmanje jedan proizvod iz svake kategorije uz popust od 10% u odnosu na najnižu cenu tog proizvoda u poslednjih 30 dana. Ova politika će uticati na najveće prodavce hrane i neće se odnositi na manje prodavnice, rekla je portparolka Aleksandra Sentkiralji na konferenciji za novinare.

„Nije cilj lancima ishrane da ostvare najveći profit i prihod u svojoj istoriji u ovim vremenima“, rekao je Sentkiralji. „U ovim teškim vremenima nema mesta za profiterstvo.

Politika će stupiti na snagu najkasnije 1. jula, rekla je ona.