Orbanova stranka odbila da podrži Putinovo hapšenje radi suđenja u Hagu

Orbanova stranka odbila da podrži Putinovo hapšenje radi suđenja u Hagu

Mađarska vladajuća partija Fides u sredu je propala nacrt rezolucije kojom bi se tražilo hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina kao deo naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS).

Ovo je na konferenciji za novinare u sredu saopštila Agneš Vadai, zamenica predsednika stranke „Demokratska Mađarska”, koja je inicirala rezoluciju, piše „Evropska istina”.

Prema Vadaji, mađarska vlada je ranije rekla da neće moći da uhapsi Putina, jer iako je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, nije ga implementirala u nacionalno zakonodavstvo. Ali ovaj predlog je stranka Fides odbacila.

„Sasvim je očigledno da Viktor Orban služi Vladimiru Putinu i da neće dozvoliti da ruski predsednik bude uhapšen ako dođe u Mađarsku. On služi Putinu kupujući ruski gas od njega po veoma visokoj ceni“, naglasila je ona.

Vadai je dodala da „Orbana zanima Putin i profit“, a ne sudbina ukrajinske dece koje je kidnapovala Rusija – i da je zato u skupštinskom komitetu za spoljne poslove „Fides“, iako je govorio o miru, odbacio rezoluciju.

U martu je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga da je nezakonito deportovao hiljade dece iz Ukrajine. Izdavanje poternice znači da bi Putin mogao da bude uhapšen ako ode u bilo koju zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda.

Ranije je Orbanova administracija saopštila da neće uhapsiti ruskog lidera ako dođe u zemlju, uprkos poternici Međunarodnog krivičnog suda.

Prema mađarskom pravnom sistemu, Budimpešta nema pravnog osnova da uhapsi ruskog predsednika: Mađarska je samo formalno odobrila Rimski statut, ali nije promenila zakonodavstvo da bi ga primenila.