Severnokorejski lider naređuje lansiranje špijunskog satelita

Severnokorejski lider naređuje lansiranje špijunskog satelita

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je zvaničnicima da lansiraju prvi špijunski satelit kako je planirano, rekavši da je jačanje izviđačkih sposobnosti prioritet za suprotstavljanje „pretnjama“ iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje, javljaju državni mediji u sredu, piše Rojters.

Severna Koreja je u decembru sprovela ono što je nazvala važnom „završnom fazom“ testa za špijunski satelit i rekla da će završiti pripreme za lansiranje do aprila.

Tokom posete Nacionalnoj administraciji za razvoj vazduhoplovstva u utorak, Kim je pozvao na raspoređivanje satelita prema rasporedu i naredio raspoređivanje više izviđačkih satelita na različitim orbitama kako bi se ojačale mogućnosti nadzora zemlje, saopštila je državna novinska agencija KCNA.

KCNA je saopštila da je proizvodnja satelita završena, ali nije precizirala kada je planirani datum lansiranja.

„Obezbeđivanje informacija u realnom vremenu o vojnom scenariju neprijateljskih snaga“ je „najvažniji“ zadatak, rekao je Kim.

Kim je osudio raspoređivanje američkih strateških sredstava u regionu kao pokušaj „da se Južna Koreja pretvori u naprednu bazu za agresiju i arsenal za rat“.

„On (Kim) je rekao da je posedovanje takvog satelita primarni zadatak koji treba neizostavno ispuniti da bi se ojačale oružane snage DNRK… i da pripada njenom suverenitetu i legitimnom pravu na samoodbranu“, saopštila je KCNA, koristeći inicijala zvaničnog imena zemlje.

Fotografija državnih medija prikazuje Kim, u društvu svoje ćerke, kako razgovara sa zvaničnicima ispred zamagljene slike očiglednog satelita.

Kimova poseta svemirskoj agenciji dolazi samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo, za koju stručnjaci za razvoj kažu da bi olakšala lansiranje raketa uz malo upozorenja.

„Dok SAD i Južna Koreja planiraju da dodatno pooštre svoj vojni stav protiv DNRK… sasvim je prirodno da DNRK razvije svoje vojno odvraćanje dovoljno snažno da se nosi sa ozbiljnim bezbednosnim okruženjem u sadašnjosti i budućnosti“, Kim je rekao, prema KCNA.