Gruzija pripremila izveštaj o ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU

Gruzija pripremila izveštaj o ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU

Vladina komisija za evropske integracije Gruzije razmatrala je u utorak izveštaj koji će biti podnet Evropskoj komisiji o usklađenosti sa kopenhaškim kriterijumima za članstvo u Evropskoj uniji, saopštila je pres služba gruzijske vlade, piše „Evropska istina“.

Napominje se da se izveštaj, izrađen u skladu sa kriterijumima iz Kopenhagena, sastoji od 35 poglavlja i obuhvata aktivnosti koje je Gruzija sprovela tokom prošle godine na putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Izveštaj, sačinjen na zahtev Evropske komisije, sadrži zakonodavne, institucionalne i druge aktivnosti sprovedene od maja 2022. godine. Ističe se da je ovo prvi izveštaj o ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

U vezi sa davanjem evropske perspektive Gruziji u junu 2022. godine, Evropska komisija će godišnje izraditi izveštaj o oceni evropskih integracija Gruzije zajedno sa drugim zemljama koje su u procesu pridruživanja EU.

Očekuje se da će naredni takav izveštaj Evropska komisija objaviti na jesen, na osnovu čega će Evropski savet razmatrati davanje Gruziji statusa zemlje kandidata za ulazak u EU krajem 2023. godine.

Gruzija je prošle godine, pored priznanja evropske perspektive, dobila i preporuke Evropske komisije sa 12 tačaka koje mora da ispuni da bi dalje dobila status kandidata. Među njima su prevazilaženje polarizacije u društvu, deoligarhizacija, reforma pravosudnog i izbornog sistema.

Krajem 2022. godine gruzijske vlasti su izjavile da smatraju da su sve preporuke Evropske komisije već sprovedene.