Kremlj otkriva detalje Putinove iznenadne posete vojnicima

Kremlj otkriva detalje Putinove iznenadne posete vojnicima

Nenajavljeni put predsednika Vladimira Putina na komandna mesta i ruske trupe u Hersonskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici održan je u ponedeljak, potvrdio je njegov portparol. Najviši vojni zvaničnici su na daljinu učestvovali u radnim sastancima sa ruskim liderom, dodao je Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja je izneo nove detalje o poseti, koja je prvi put objavljena u utorak ujutro, kao odgovor na više pitanja novinara.

Ranije je bilo zabune oko datuma inspekcije, pošto je Putin pomenuo Uskrs dok je trupama davao pravoslavnu ikonu. Pravoslavni hrišćani su obeležili sveti dan prošle nedelje, ali je Putinova primedba da je Uskrs „u toku“ bila referenca na širu proslavu koja se tradicionalno obeležava 40 dana, objasnio je Peskov.

Portparol je takođe razgovarao o odsustvu ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova na snimcima Putinove posete. Oba zvaničnika pridružila su se predsedniku putem video veze dok je predsedavao radnim sastancima u vojnom štabu, objasnio je Peskov.

„Teško da je prikladno da se glavnokomandujući, ministar odbrane i načelnik Generalštaba okupe na jednom mestu i predstavljaju takvo iskušenje za neprijatelja. I, naravno, ovo je veliki rizik“, dodao je portparol Kremlja.

Peskov je odbio da komentariše da li je Putin zadovoljan stanjem trupa u dva regiona, koji su se priključili Rusiji posle referenduma prošle godine. Inspekcija trupa je „rutinski posao glavnokomandujućeg“, primetio je portparol predsednika, dodajući da je izveštavanje detalja o vojnim poslovima prerogativ Ministarstva odbrane.

Međutim, Peskov je identifikovao ikonu koju je Putin doneo sa sobom na poklon, objasnivši da je predsednik imao dve kopije od originala, „Spasitelj nerukotvoren“ – po jednu za vojnike u svakom regionu koje je posetio. Originalnu ikonu je ruski car Aleksandar III poklonio svom ministru rata Petru Vannovskom i trebalo bi da bude poslata u glavnu katedralu ruske vojske, rekao je Peskov.

Peskov je zaslužan za vođenje ministarstva tokom „aktivnog formiranja i razvoja naših oružanih snaga“. Komandant i državnik rođen u Kijevu bio je na čelu ruskog vojnog ministarstva između 1881. i 1898. Kasnije je nekoliko meseci bio ministar javnog obrazovanja, nakon što je prethodnog nosioca funkcije ubio revolucionarni napadač.