Švedska se dogovorila sa Finskom o kupovini nove generacije oklopnih transportera

Švedska se dogovorila sa Finskom o kupovini nove generacije oklopnih transportera

Direkcija za logistiku (FMV) švedskog Ministarstva odbrane potpisala je ugovor sa finskom oružarskom kompanijom Patria za nabavku „značajne količine oklopnih vozila“, uključujući oklopne transportere nove generacije, saopštilo Ministarstvo odbrane Švedske, prenosi „Evropska istina“.

Projekat APC je multinacionalan: u njemu učestvuju Finska, Letonija i Nemačka, a prve dve već imaju ovo oklopno vozilo.

Okvirni sporazum zaključen u ponedeljak predviđa isporuku Švedskoj prve serije oklopnih transportera Pansarterrangbil 300 nove generacije u količini od 20 jedinica u maju. Cena svakog od njih procenjena je na 11 miliona švedskih kruna (970 hiljada evra).

Očekuje se da će Švedska dobiti nekoliko stotina ovih vozila za svoje Oružane snage.

„To će biti pouzdana mašina koja je laka za rukovanje sa niskim troškovima održavanja. Ovo stvara mogućnosti za saradnju u proizvodnji, održavanju, daljem razvoju i deljenju, ili onome što mi zovemo interoperabilnost“, napominje FMV.

Odeljenje za logistiku Ministarstva odbrane Švedske ističe blisku odbrambenu saradnju sa Finskom na više nivoa, kao i „veliku želju za produbljivanjem saradnje i u oblasti proizvodnje“.

Pansarterrangbil 300 ima motore i oklop švedske proizvodnje i može da dostigne brzinu do 100 kilometara na sat. Svaki oklopni transporter može da primi do deset ljudi, uključujući i mitraljeza. Oklopni transporteri se takođe mogu pretvoriti, na primer, u medicinska vozila, i imaju visoku vodopropusnost.

Kako je saopšteno, krajem marta su ministri odbrane Velike Britanije i Švedske zabeležili namere Londona da kupi četrnaest švedskih samohodnih artiljerijskih instalacija Archer za zamenu opreme koja je dostavljena Ukrajini.