Mask: Vlada SAD mogla bi da čita DM-ove korisnika Tvitera

Mask: Vlada SAD mogla bi da čita DM-ove korisnika Tvitera

Milijarder, vlasnik Tvitera, Elon Musk, izjavio je da je bio šokiran kada je saznao prave razmere umešanosti američke vlade i pristupa Tviter komunikacijama kada je kupio i preuzeo potpunu kontrolu nad gigantom društvenih medija prošle godine.

„Stepen do kojeg su vladine agencije efektivno imale potpuni pristup svemu što se dešava na Tviteru me je oduševio“, rekao je Mask voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu, tvrdeći da „nije bio svestan toga“ sve dok na kraju nije kupio Tviter za 44 milijarde dolara. oktobar.

Musk je potvrdio da „sve“ uključuje navodno privatne direktne poruke korisnika, ali kratki nedeljni tizer predstojećeg intervjua nije pokazao da li je Musk nastavio da poziva određene agencije ili njihove metode. Takođe je nejasno šta se, ako išta, od tada promenilo kako bi se ograničio obim pristupa vlade privatnim komunikacijama ljudi.

Otkako je kupio Tviter u oktobru i instalirao se kao izvršni direktor platforme, Musk je objavljivao redovne grupe internih dokumenata i komunikacija u pokušaju da rasvetli svoju ranije neprozirnu politiku cenzure i veze sa saveznim agencijama za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama, angažujući nezavisne novinare da razbijte svaku deponiju dokumenata.

Novinar Matt Taibbi, koji je izvestio o prvoj grupi fajlova još u decembru, nedavno je opisao dosluh između platformi društvenih medija, nevladinih organizacija i vlade SAD da priguše informacije koje im se ne sviđaju kao „cenzurno-industrijski kompleks“, nazivajući to je „birokratija spremna da žrtvuje činjeničnu istinu u službi širih narativnih ciljeva“, i sušta suprotnost slobodnoj štampi predviđenoj Ustavom SAD.

Prošlog meseca, zajedno sa kolegom novinarom Tviter fajlova Majklom Šelenbergerom, Taibi je pozvan da svedoči pred Odabranim podkomitetom za naoružanje savezne vlade.