Dačić: Odnosi sa Španijom odlični, njihov čvrst stav o KiM od izuzetnog značaja za Srbiju

Dačić: Odnosi sa Španijom odlični, njihov čvrst stav o KiM od izuzetnog značaja za Srbiju

Odnosi Srbije i Španije su odlični, prijateljski i u usponu, a novi zamah su im dale prošlogodišnja poseta Srbiji predsednika španske vlade Pedra Sančeza i predsednika Srbije Aleksandra Vučića Madridu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Beogradu, nakon razgovora sa španskim ministrom spoljnih poslova Hoseom Manuelom Albaresom.

Istakao je da je za Srbiju od izuzetnog značaja ovakavstav Španije, a da i Srbija podržava integritet i suverenitet Španije vezano za razne separatističke ideje i pokrete koji takođe pokušavaju da jednostranim aktima ostvare svoje ciljeve.

„Bitno nam je i da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa i našaspoljnotrgovinska razmenaje dostigla skoro milijardu i po evra i mi treba da nastavimo da tu saradnju i dalje razvijamo i unapređujemo“, rekao je Dačić.

Kao pozitivan primer saradnje naveo jeInstitut Servantes, koji u Srbiji radi skoro 20 godina.

„Radujemo se španskom predsedavanju Evropskom unijom od jula“, rekao je Dačić i u šali dodao da Španiji želimo svaki uspeh osim kada njihovi sportski timovi igraju protiv naših.

Ministar spoljnih poslova ŠpanijeHose Manuel Albaresje ocenio da su razgovori sa Dačićem bili prijateljski i naveo da su glavne teme razgovora bile bilateralni odnosi dve zemlje,dijalog Beograda i Prištine, kao i kako približiti Zapadni Balkan Evropskoj uniji. Dodao je da ovaj region može računati na Španiju za vreme njenog predsedavanja Evropskom unijom.

Posebno je naglasio važnost rada Instituta Servantes u Beogradu, jedinom te vrste na Balkanu, koji igra važnu ulogu ukulturnoj razmenii potpomaže većem učenju španskog jezika.

„Za dva meseca predsedavaćemo Evropskom unijom i pravimo listu prioriteta, pre svega u jačanju ekonomije i ekonomske saradnje. Razgovaram sa evropskim kolegama da u sledećem semestru organizujemo ministarski sastanak da mi iz Evropske unije bolje upoznamo Zapadni Balkan i da imamo dobar dijalog“, naveo je Albares.

Dodao je da je želeo da čuje i stav Srbije o napadu Rusije na Ukrajinu i da će o tome i o želji da dve zemlje rade zajedno na bazi prijateljstva i proširivanju veza u svim oblastima razgovarati isa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je i da je juče potpisanim memorandumom Španija obećala da će podržavati Srbiju u njenim evropskim aspiracijama.