Američki kongresmen uznemiren zbog dogovora sa Tesla Kinom

Američki kongresmen uznemiren zbog dogovora sa Tesla Kinom

Republikanski američki kongresmen Majk Galager je „zabrinut“ zbog Teslinog prijatnog odnosa sa Kinom, rekao je Rojtersu u ponedeljak, nakon što je izvršni direktor Elon Musk objavio da njegova kompanija gradi novu fabriku baterija Megapak u Šangaju.

„Tesla izgleda u potpunosti zavisi a) od velikodušnosti savezne vlade putem poreskih olakšica i b) od pristupa kineskom tržištu“, rekao je Galager, opisujući „vrstu poslova koje su tamo sklopili“ kao „veoma zabrinjavajuće. ”

Kongresmen iz Viskonsina, koji predsedava Odabranim odborom Predstavničkog doma Komunističke partije Kine, priznao je da se nada da će Tesla dobiti informacije o svojim poslovima sa Pekingom. Međutim, upozorio je, „ako dođemo do blokada na putu i ​​dođemo do tačke u kojoj se advokati uključuju sa odgovorima, tada počinjete da razmišljate o sudskim pozivima. ”

Odgovarajući na negativan komentar korisnika Tvitera o Teslinom poslovanju u Kini, Musk je u nedelju istakao da njegova kompanija „brzo povećava proizvodnju u Teksasu, Kaliforniji i Nevadi“, insistirajući da su vladine subvencije koje dobija fenomen u celoj industriji i da ako bili uklonjeni, „Teslina konkurentska pozicija bi se poboljšala. ”

Novo proizvodno postrojenje giganta električnih automobila proizvodiće deset hiljada megapakova godišnje, za ukupno 40 gigavat sati energije, prema kineskom državnom izdanju Sinhua, koji je objavio vest u nedelju. Fabrika je idealno locirana u blizini Tesline fabrike za proizvodnju vozila u Šangaju, koja je nedavno najavila proširenje koje će joj omogućiti da proizvodi još 450.000 automobila godišnje.

Smeštanjem svoje nove fabrike Megapack u Kinu, Tesla se nada da će iskoristiti dominantnu poziciju Kine u lancu snabdevanja baterijama kako bi snizio cene svojih litijum-jonskih jedinica za napajanje, sa ciljem da proširi svoje poslovanje sa baterijama i solarnom energijom na istu veličinu. kao posao sa električnim automobilima.

Teslina prodaja u Kini činila je više od petine njenog prihoda prošle godine, dok je njena fabrika vozila u Šangaju proizvela više od polovine automobila koje je kompanija prodala.

Izgradnja pogona u Šangaju počeće u trećem kvartalu ove godine, a proizvodnja se očekuje u drugom kvartalu 2024. godine.

Galager je obećao da će „pobediti u novom hladnom ratu“ protiv Kine i iskoristio je svoj komitet da pokuša da ubedi ostatak SAD u mudrost isključivanja ekonomske supersile iz određenih strateških industrija, opisujući odnos između dve nacije kao „ egzistencijalna borba oko toga kako će život izgledati u 21. veku.”