Letonija: Počela suđenja novinarima ruskih agencija, svi negiraju krivicu

Letonija: Počela suđenja novinarima ruskih agencija, svi negiraju krivicu

U Rigi je u utorak počela serija suđenja protiv 16 novinara koji su sarađivali sa ruskim novinskim portalima Sputnjik i Baltnjuz i optuženi za kršenje sankcija Evropske unije, prenosi „Evropska istina“.

Slučaj protiv novinara zasniva se na činjenici da su Sputnjik i Baltnjuz, sada blokirani u Letoniji, povezani sa ruskom državnom agencijom Rossiia Segodnia, čiji je generalni direktor Dmitrij Kiseljov, koja je pod sankcijama EU.

Na spisku optuženih su bivši glavni urednik portala Baltnevs Andrej Jakovljev, poznati letonski novinari Ala Berezovska, Jelena Kirilova, Vladimir Dorofejev, Aleksandar Malnah, Andrij Tatarčuk i Ljudmila Pribilska, politički aktivista Vladimir Linderman, pomoćnik člana Evropski parlament Tetjana Ždanok – Andrij Solopenko, kao i fotograf Sergej Melkonov.

U optužnici se tvrdi da su novinari koji su radili za Sputnjik i Baltnjuz „svesno i iz sebičnih razloga obezbedili ekonomski resurs licu pod sankcijama“. Prema ovom članu, predviđena je kazna zatvora do četiri godine.

Brojke sudskog procesa naglašavaju da su sankcije „Rusija danas” kao pravnom licu objavljene tek u februaru 2023. godine, a sa publikacijama su sarađivali ranije. A graditi optužbu na osnovu činjenice da je rad u Sputnjiku posebno doprineo Kiseljovu, po njihovom mišljenju, nije tačno.

„Smatramo da je slučaj politički motivisan, kojim se krše osnovna načela slobode govora. Inspirisan je da zastraši novinare, zapravo – da im se zabrani da obavljaju profesionalne aktivnosti“, navode optuženi novinari u izjavi pritisnite.

Tužilaštvo je 14 predmeta izdvojilo u odvojene postupke. Šestorica optuženih će se pojaviti pred sudom u aprilu, maju i junu. Prvo, sud razmatra slučaj novinara Vladimira Dorofejeva, koji je radio u raznim masovnim medijima više od 25 godina.

On ne priznaje krivicu i smatra da je slučaj protiv njega i njegovih kolega izmišljen i više liči na „suđenje Linču“.

Nacionalni savet za elektronske medije Letonije je u februaru privremeno ograničio pristup nizu sajtova vezanih za ruske propagandne medije (uglavnom su blokirani regionalni ogledali Sputnjik i RT) u Letoniji do ukidanja sankcija Evropske unije.