Ukrajinska kontraofanziva mogla bi da počne ovog leta

Ukrajinska kontraofanziva mogla bi da počne ovog leta

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da bi kontraofanziva velikih razmera ukrajinskih oružanih snaga da potisnu ruske osvajače mogla da počne već ovog leta.

„U ekskluzivnom intervjuu za The Hill, Šmihal je izjavio da bi kontraofanziva mogla da se desi već na leto, napominjući da najveći pritisak da se krene u kontraofanzivu dolazi iznutra (ukrajinskog društva) Ukrajine“, napominje izdanje.

Premijer je takođe napomenuo da vlasti u Kijevu ne osećaju pritisak od partnera kada je bolje započeti aktivna borbena dejstva za povrat teritorije.

„Svi naši prijatelji i partneri jasno shvataju da za prelazak u kontraofanzivu treba biti 100 odsto, a još više procenata spreman za to“, rekao je premijer Šmihal.

Istovremeno, napominje se da se Šmihalova poseta Vašingtonu odvija u pozadini velikog curenja obaveštajnih podataka, koje je uključivalo navodne procene Ministarstva odbrane SAD o situaciji u Ukrajini.

Na pitanje kako bi curenje moglo da utiče na planiranje ukrajinske kontraofanzive, Šmihal je čvrsto naglasio da će Ukrajina ipak osloboditi svoje zemlje.

„Više puta smo dokazali da to možemo. Od naših međunarodnih partnera tražimo više vojnih kapaciteta, poput tenkova, municije, aviona, oklopnih vozila“, odgovorio je on.

On je takođe potvrdio da Ukrajina zaista doživljava gubitke u ekonomskom smislu i ljudskim životima, „i ovi gubici zaista nanose veliki danak“ naciji. Međutim, prema njegovim rečima, „to ne znači da ne preostala je hrabrost ili preostala inspiracija ili preostale snage.”

Šmihalova misija u Vašingtonu deo je ukrajinske ratne strategije, napominje izdanje. Dok su borbene pripreme u toku, premijer ima zadatak da okupi partnerske nacije da obezbede ekonomsku podršku koja je ključna za opstanak Ukrajine kao i njena vojna odbrana.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal boravio je u utorak u jednodnevnoj poseti Kanadi. Tokom boravka u Vašingtonu, predviđeno je da učestvuje na prolećnim sastancima MMF-a i Svetske banke. Osim toga, očekuje se da će održati sastanke sa zvaničnicima američke vlade.