Ukrajina kupuje nuklearno gorivo od Kanade

Ukrajina kupuje nuklearno gorivo od Kanade

Energoatom se dogovorio sa kanadskim Kamekom o kupovini nuklearnog goriva koje će se koristiti u ukrajinskim nuklearnim elektranama, saopštila je Kancelarija kanadskog premijera Džastina Trudoa, prenosi Ukrinform.

Tokom posete premijera Denisa Šmihala Kanadi, Kameko sa sedištem u Saskatunu i ukrajinski državni Energoatom zaključili su veliki sporazum o snabdevanju prema kojem će Kameko isporučivati uranijum za zadovoljenje potreba Ukrajine za nuklearnim gorivom do 2035. godine, navodi se u saopštenju.

Sporazum se zasniva na sporazumu o partnerstvu potpisanom ranije ove godine i očekuje se da će pomoći Ukrajini da proizvede električnu energiju, istovremeno pružajući poslove srednjoj klasi u Kanadi, navodi se u izveštaju.

Denis Šmihal boravi 11. aprila u jednodnevnoj poseti Kanadi. On je već razgovarao sa premijerom Džastinom Trudoom, ministarkom odbrane Anitom Anand, ministarkom spoljnih poslova Melani Džoli i ministarkom finansija Kristijom Friland. Takođe, šef ukrajinske vlade je razgovarao sa liderima ukrajinske zajednice u Kanadi.