Prihod Tvitera od oglasa će pasti za 28% u 2023

Prihod Tvitera od oglasa će pasti za 28% u 2023

Prihod Tvitera od oglašavanja će pasti za 28 odsto u 2023. godini, kaže se u utorak u pomno praćenoj prognozi, dok se platforma bori pod vlasništvom Elona Maska.

Analitičari Insajder obaveštajne službe rekli su da smanjuju raniju svetsku procenu prihoda od 4,74 milijarde dolara za više od trećine na 2,98 milijardi dolara jer se poverenje u platformu pogoršava.

„Najveći problem sa Tviterovim oglašavanjem je taj što oglašivači ne veruju Masku“, rekla je Jasmin Enberg, glavni analitičar u Insajder Intellidžensu.

„Tviter treba da odvoji Muskov lični brend od korporativnog imidža kompanije da bi povratio poverenje oglašivača i vratio dolare od reklama“, dodala je ona.

Maskovo burno preuzimanje Tvitera već je dovelo do toga da nekoliko velikih oglašivača obustavi svoju aktivnost na platformi nakon što je Teslin tajkun olabavio uzde moderiranja sadržaja i otpustio više od polovine od 7.000 jake radne snage.

Prema istraživačkoj firmi Pathmatics, u januaru je četrnaest od 30 najboljih oglašivača na Tviteru prestalo da se oglašava na platformi otkako je Musk preuzeo kontrolu 27. oktobra.

Insajder Intelligence je primetio da Maskovi napori da izgradi uslugu pretplate „neće nadoknaditi izgubljeni prihod od reklama“.

Muskovo rukovodstvo je takođe ohladilo preostale korisnike Tvitera, a Insajderska inteligencija predviđa pad vremena provedenog na platformi za dva minuta na 34 minuta dnevno – korisnici TikToka ostaju na aplikaciji skoro sat vremena.

Insajder Intelligence je rekao da je pad u upotrebi bio posledica proliferacije sadržaja mržnje i tehničkih kvarova na platformi, kao i neuspeha da se proširi na društveni video i predstavlja izazov za TikTok.

„Angažman na Tviteru i dalje u velikoj meri zavisi od ciklusa vesti“, rekao je Engberg. „Saga o preuzimanju izazvala je porast vremena provedenog u 2022. koji se sada raspršio, pošto su korisnici izgubili interesovanje za Maskove ludosti.

Mask će govoriti na velikoj marketinškoj konferenciji u Majamiju 18. aprila u verovatnom pokušaju da vrati glavne oglašivače na Tviter.

Musk je kupio Tviter za 44 milijarde dolara, iako je od tada upisao vrednost kompanije na upola manje.