Proizvođač ChatGPT-a će predložiti mere za otklanjanje zabrinutosti zbog italijanske zabrane

Proizvođač ChatGPT-a će predložiti mere za otklanjanje zabrinutosti zbog italijanske zabrane

Proizvođač ChatGPT-a OpenAI planira da u četvrtak predstavi mere za otklanjanje zabrinutosti koje su dovele do italijanske zabrane čet-bota prošle nedelje, saopštila je italijanska agencija za zaštitu podataka Garante.

OpenAI koji podržava Microsoft Corp (MSFT.O) je isključio ChatGPT u Italiji nakon što ga je Garante prošle nedelje privremeno ograničio i započeo istragu o navodnom kršenju pravila privatnosti.

Agencija je prošle nedelje optužila OpenAI da nije proverio starost korisnika ChatGPT-a i „odsustvo bilo kakve pravne osnove koja opravdava masovno prikupljanje i čuvanje ličnih podataka“.

U četvrtak je rečeno da nema nameru da koči razvoj veštačke inteligencije, ali je ponovio važnost poštovanja pravila koja imaju za cilj zaštitu ličnih podataka italijanskih i evropskih građana.

Na video konferenciji kasno u sredu kojoj je prisustvovao izvršni direktor Sem Altman, OpenAI se obavezao da će biti transparentniji u pogledu načina na koji rukuje korisničkim podacima i proverava starost korisnika, rekao je Garante.

Kompanija je saopštila da će u četvrtak poslati Garanteu dokument u vezi sa merama za odgovor na njene zahteve.

Uprava za podatke je rekla da će proceniti predloge OpenAI. Izvor upoznat sa ovim pitanjem rekao je da će verovatno biti potrebno nekoliko dana da se proceni sadržaj pisma.

OpenAI, sa sedištem u San Francisku, nije odgovorio na zahtev za komentar izjave agencije.

Zabrana od strane Italije izazvala je interesovanje drugih regulatora privatnosti u Evropi koji proučavaju da li su potrebne oštrije mere za chat botove i da li da koordinišu takve akcije.

U februaru, Garante je zabranio AI chatbot kompaniji Replika da koristi lične podatke italijanskih korisnika, navodeći rizike za maloletne i emocionalno osetljive ljude.