Trudo i Bajden pozivaju Rusiju da oslobodi reportera Volstrit žurnala

Trudo i Bajden pozivaju Rusiju da oslobodi reportera Volstrit žurnala

Američki predsednik Džo Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo pozvali su u sredu na hitno puštanje izveštača Volstrit žurnala uhapšenog u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, piše Rojters.

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je reporter Evan Gerškovič, državljanin SAD, uhapšen prošle nedelje jer je „osumnjičen za špijuniranje u interesu američke vlade“.

Volstrit žurnal je negirao da je Gerškovič špijunirao. Bela kuća je optužbu za špijunažu, za koju je predviđena zatvorska kazna do 20 godina, nazvala „smešnom“.

„Premijer i predsednik su govorili o ruskom nezakonitom pritvaranju reportera Volstrit džornala Evana Gerškoviča i pozvali na njegovo momentalno puštanje na slobodu“, navodi se u saopštenju Trudoove kancelarije nakon telefonskog razgovora između lidera.

Bajden je već pozvao na oslobađanje novinara.

U svom telefonskom razgovoru, Trudo i Bajden su takođe razgovarali o migraciji i primeni Sporazuma o bezbednoj trećoj zemlji, saopštila je Trudoova kancelarija.

Kanada i Sjedinjene Države su prošlog meseca promenile dve decenije star sporazum o izbeglicama u sklopu svojih pokušaja da smanje rekordan priliv azilanata koji ulaze u Kanadu preko nezvaničnih graničnih prelaza.

Lideri su takođe sa nestrpljenjem očekivali prvi sastanak Radne grupe za energetsku transformaciju, koja se fokusira na čistu energiju i lance snabdevanja, saopštio je kabinet premijera.