Ukrajina se zalaže za ‘koaliciju’ zapadnih ratnih aviona

Ukrajina se zalaže za ‘koaliciju’ zapadnih ratnih aviona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Poljska pomoći u formiranju koalicije zapadnih sila za snabdevanje Kijevu ratnih aviona, dok su njegovi lovci nastavili da brane svoj istočni bastion Bahmut suočeni sa nemilosrdnim ruskim napadima, preneo je Rojters.

Tokom posete Varšavi u sredu, Zelenski je rekao da je Poljska bila ključna u pridobijanju zapadnih saveznika da pošalju borbene tenkove u Ukrajinu i veruje da bi mogla da igra istu ulogu u „avionskoj koaliciji“.

Poljska vlada je saopštila da će poslati još 10 borbenih aviona MiG pored četiri ranije dostavljena, ali do sada nije bilo dogovora Sjedinjenih Država ili drugih glavnih vojnih podržavalaca Ukrajine da pošalju lovce F-16 koje je Kijev zatražio.

Na liniji fronta, Zelenski je rekao da su se ukrajinske trupe suočile sa teškom situacijom u bici za Bahmut i da će vojska doneti „odgovarajuće“ odluke da ih zaštiti ako rizikuju da budu u okruženju ruskih snaga.

„Mi smo u Bahmutu i ​​neprijatelj ga ne kontroliše“, rekao je Zelenski, opovrgavajući tvrdnje ruskih snaga da su zauzele grad, u ruševinama nakon višemesečnog ratovanja i bombardovanja.

„Za mene je najvažnije da ne izgubimo svoje vojnike i naravno ako dođe do momenta još žešćih događaja i opasnosti da zbog opkoljavanja izgubimo ljudstvo – naravno da će odgovarajuće ispravne odluke doneti tamošnji generali. “, rekao je Zelenski, očigledno misleći na povlačenje.

Bitka za Bahmut, jedan od poslednjih urbanih centara koji je tek pripao Rusiji u istočnoj Donjeckoj provinciji, pokazala se jednom od najkrvavijih ruskih invazija, koja je sada u njenom 14. mesecu.

Ukrajinski vojni komandanti su naglasili važnost zadržavanja Bahmuta i drugih gradova i nanošenja gubitaka ruskim trupama pre očekivane kontraofanzive protiv njih u narednim nedeljama ili mesecima.

„Bahmut obavlja ključni zadatak da nanese što je moguće više gubitaka Rusiji i, što je najvažnije, da se pripremi za kontranapad koji će se održati krajem aprila-maja“, rekao je vojni analitičar Pavel Narožnij za NV radio u Ukrajini.

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je da će plaćenici iz ruske privatne milicije Vagner verovatno nastaviti da pokušavaju da konsoliduju kontrolu nad centrom grada i guraju se na zapad kroz guste urbane četvrti.

Očekuje se da će izvršna šefica Evropske unije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarati o Ukrajini tokom razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu u četvrtak.

Pre putovanja, Makron se u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom Džoom Bajdenom dogovorio da angažuje Peking da ubrza kraj ukrajinskog rata, najvećeg u Evropi od Drugog svetskog rata.

Makron i fon der Lajen rekli su da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju za postizanje mira ili da bar odvrati Peking od direktne podrške Moskvi u sukobu.

SAD i NATO saopštili su da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, što je Peking negirao.

Kina je pozvala na sveobuhvatni prekid vatre i opisala svoj stav o sukobu kao „nepristrasan“, iako su kineski i ruski predsednici najavili partnerstvo „bez ograničenja“ neposredno pre invazije.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da Varšava radi na obezbeđivanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO koji će se održati u Litvaniji u julu.

Pored MiG-ova 29, Kijev je takođe vršio pritisak na NATO za mlazne lovce F-16, ali Dudin savetnik za spoljnu politiku, Marčin Pržidač, rekao je da Poljska neće uskoro odlučiti da li da ih pošalje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je za državnu TV da Moskva treba da održi odnose sa Vašingtonom iako su američke isporuke oružja Ukrajini značile „mi smo zaista u vrućoj fazi rata“.