Politiko: Plan EU za ukrajinsku municiju zaglavio se u detaljima

Politiko: Plan EU za ukrajinsku municiju zaglavio se u detaljima

„Istorijski“ sporazum o isporuci artiljerijske municije ukrajinskoj vojsci u vrednosti od dve milijarde evra (2,14 milijardi dolara) još uvek se radi, izvestio je u sredu Politiko, pozivajući se na diplomate uključene u pregovore. Zabrinutost oko toga ko će dobiti novac navodno je glavna rasprava.

Plan, koji je predstavljen 20. marta, predviđao je isporuku milion granata od 155 mm Ukrajini u narednih 12 meseci. Paket od milijardu evra namenjen je za obeštećenje članicama EU koje bi uronile u sopstvene zalihe, a još milijardu za nabavku novih granata koje su izradili vojni izvođači, uz narudžbine koje je organizovala i brzo realizovala Odbrambena agencija EU.

Sada je problem otkriti koji izvođači radova, prema pro-NATO izdanju.

Francuska navodno insistira na tome da se razmatraju samo kompanije iz EU, ali postoji pravna nesigurnost u pogledu toga ko se zapravo kvalifikuje kao kompanija iz EU. Grčka i Kipar su u skladu sa francuskim stavom, koji diplomate pripisuju želji da se izbegne izdavanje naređenja Turskoj.

U međuvremenu, Evropska komisija takođe treba da „mapira kapacitete“ odbrambene industrije bloka pre nego što finalizuje sporazum, jer je proširenje proizvodnje možda lakše reći nego uraditi.

Ambasadori EU koji su se sastali u sredu nisu bili u stanju da ostvare značajan napredak, izjavilo je za Politiko nekoliko diplomata koji poznaju pregovore. Uspeli su, međutim, da finalizuju tekst sporazuma o prikupljanju donacija municije, koji bi trebalo da bude objavljen sledeće nedelje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predložio je plan municije, tvrdeći u februaru da je to najvažnije pitanje. „Ako ne uspemo u tome, rezultat rata je u opasnosti“, rekao je tada.

SAD, EU i NATO su insistirali da nisu učesnici sukoba, istovremeno tvrdeći da Ukrajina mora da pobedi, a Rusija „mora da izgubi“. Moskva je više puta upozoravala Zapad da prestane da „puni“ Kijev oružjem i municijom, tvrdeći da oni samo odlažu neizbežno i rizikuju otvorenu konfrontaciju.

Rusija je već povećala sopstvenu proizvodnju municije, utrostručivši broj granata koje SAD i EU planiraju da isporuče Kijevu tokom jednogodišnjeg perioda, rekao je predsednik Vladimir Putin prošle nedelje.