ChatGPT se suočava sa sve većom kontrolom u Evropi

ChatGPT se suočava sa sve većom kontrolom u Evropi

Francuski regulator podataka saopštio je u sredu da je primio dve žalbe na AI program ChatGPT, pošto su evropske vlasti produbile kontrolu nad četbotom nekoliko dana nakon što ga je Italija zabranila.

ChatGPT, koji je kreirala američka firma OpenAI, obezbedio je globalni hit demonstrirajući sposobnost generisanja eseja, pesama i razgovora iz najkraćih upita—kao i polaganjem teških ispita.

Ali italijanski regulatori rekli su prošlog petka da ta firma nema pravnu osnovu da se angažuje u masovnom prikupljanju podataka i doveli u pitanje način na koji postupa sa informacijama koje je prikupila.

Evropske vlasti, uključujući one u Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj, od tada su se obratile svojim italijanskim kolegama da pokušaju da uspostave zajednički stav o ChatGPT-u.

A zabrinutost nije ograničena na Evropu – u utorak je kanadski regulator podataka rekao da otvara istragu o OpenAI.

Francuski CNIL, koji se smatra najmoćnijim evropskim regulatorom podataka, potvrdio je za AFP u sredu da je već primio dve žalbe, iako još nije najavio punu istragu.

Zoe Vilain iz Janus International, grupe za kampanju, podnela je prvu žalbu.

„Mi nismo protiv tehnologije, ali želimo etičku tehnologiju“, rekla je ona za AFP.

Ona je u svojoj žalbi napisala da kada je pokušala da se prijavi za ChatGPT nalog od nje nije tražena saglasnost za bilo kakve opšte uslove korišćenja ili politiku privatnosti.

Druga pritužba došla je od Davida Libeaua, programera koji je u svom podnesku napisao da je pronašao lične podatke o sebi kada je pitao ChatGPT o svom profilu.

„Kada sam zatražio više informacija, algoritam je počeo da izmišlja priče o meni, kreiranju veb lokacija ili organizovanju onlajn događaja koji su bili potpuno lažni“, napisao je on.

ChatGPT i slični programi su „obučeni“ na ogromnim tekstovima prikupljenim sa interneta i poznato je da izmišljaju odgovore, iako je OpenAI rekao da su takve „halucinacije“ manje uobičajene sa GPT-4, najnovijom verzijom bota.

Prošlog meseca, milijarder Tesla i šef Tvitera Elon Musk pridružili su se stotinama stručnjaka u pozivu na zaustavljanje razvoja moćnih sistema veštačke inteligencije, što je potez podstaknut izdavanjem GPT-4.

Nakon naredbe Italije da zaustavi ChatGPT, OpenAI je rekao AFP-u da je „posvećen zaštiti privatnosti ljudi“ i da veruje da je alat u skladu sa zakonom.