Italijanska zabrana ChatGPT-a privlači regulatore privatnosti EU

Italijanska zabrana ChatGPT-a privlači regulatore privatnosti EU

Pokret Italije da privremeno zabrani ChatGPT inspirisao je druge evropske zemlje da prouče da li su potrebne oštrije mere da bi se obuzdali veoma popularni čet-botovi i da li da koordinišu takve akcije, piše AP.

Dok se evropski parlamentarci ne slažu oko sadržaja i dometa EU zakona o veštačkoj inteligenciji, neki regulatori otkrivaju da se postojeći alati, kao što je Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja korisnicima daje kontrolu nad njihovim ličnim podacima, mogu primeniti na kategoriju koja se brzo pojavljuje. generativne AI kompanije.

Generativna AI, kao što je OpenAI ChatGPT, oslanja se na algoritme za generisanje izuzetno ljudskih odgovora na tekstualne upite zasnovane na analizi velikih količina podataka, od kojih neki mogu biti u vlasništvu korisnika interneta.

Italijanska agencija, poznata i kao Garante, optužila je OpenAI koji podržava Microsoft Corp (MSFT.O) da nije proverio starost korisnika ChatGPT-a i „odsustvo bilo kakve pravne osnove koja opravdava masovno prikupljanje i čuvanje ličnih podataka“ da bi „ obučite“ chatbot.

„Tačke koje oni iznose su fundamentalne i pokazuju da GDPR zaista nudi alate za regulatore da budu uključeni i angažovani u oblikovanju budućnosti veštačke inteligencije“, rekla je Dessislava Savova, partner u advokatskoj firmi Clifford Chance.

Regulatori privatnosti u Francuskoj i Irskoj kontaktirali su svoje kolege u Italiji da saznaju više o osnovama zabrane. Nemačka bi mogla da sledi stopama Italije tako što će blokirati ChatGPT zbog zabrinutosti za bezbednost podataka, rekao je nemački komesar za zaštitu podataka listu Handelsblat.

„Sadaćemo se sa italijanskim regulatorom“, rekao je portparol irskog komesara za zaštitu podataka. „Koordinisaćemo sa svim organima EU za zaštitu podataka u vezi sa ovim pitanjem.

Regulator privatnosti u Švedskoj je, međutim, rekao da nema plan da zabrani ChatGPT, niti je u kontaktu sa italijanskim nadzorom. Španski regulator je rekao da nije primio nijednu žalbu na ChatGPT, ali nije isključio buduću istragu.

Italijanski Garante, kao i drugi regulatori privatnosti, nezavisan je od vlade i takođe je među prvima koji je zvanično upozorio TikTok u kineskom vlasništvu o kršenju postojećih pravila o privatnosti Evropske unije.

Dok se komesari za privatnost zalažu za više propisa, vlade su blaže.

Zamenik premijera Italije kritikovao je odluku sopstvenog regulatora nazivajući je „preteranom“, a portparol nemačke vlade je rekao da zabrana ChatGPT-a neće biti neophodna.

Prošlonedeljni potez italijanskih vlasti imao je za cilj da započne dijalog sa kompanijom kako bi se pozabavila pitanjima koja su pokrenuta u vezi sa usklađenošću ChatGPT-a sa pravilima EU o zaštiti podataka, a ne zabranom alata, rekao je izvor upoznat sa tim.

OpenAI nije odgovorio regulatorima tokom vikenda, rekao je izvor. U međuvremenu, OpenAI je u petak isključio ChatGPT u Italiji. Nije odgovorila na pitanja o tome da drugi evropski regulatori razmatraju potencijalno kršenje zakona u njihovim zemljama.

Nema kancelarije u Evropskoj uniji.

OpenAI, čija je platforma za veštačku inteligenciju osvojila svet nakon lansiranja u novembru, saopštila je u petak da aktivno radi na smanjenju ličnih podataka u obuci svojih sistema veštačke inteligencije.

Italijanska istraga o OpenAI-u pokrenuta je nakon devetosatnog propusta u sajber bezbednosti prošlog meseca koji je doveo do toga da su ljudima prikazani odlomci ChatGPT razgovora drugih korisnika i njihove finansijske informacije.

Italija je prva zapadna zemlja koja je preduzela akciju protiv chat bota koji pokreće veštačka inteligencija.

Dok je italijanski regulator do sada izdvajao samo ChatGPT zbog njegove popularnosti, druge AI platforme kao što je Google Inc Bard takođe bi mogle biti dovedene u pitanje, kaže nekoliko stručnjaka.

„Za razliku od ChatGPT-a, verovatnije je da je Gugl to već uzeo u obzir zbog svoje istorije u Evropi i zbog veličine organizacije“, rekla je Savova.