Tramp će odleteti u Njujork na predaju pred sudom uz strogo obezbeđenje

Tramp će odleteti u Njujork na predaju pred sudom uz strogo obezbeđenje

Bivši predsednik SAD Donald Tramp u ponedeljak će odleteti sa Floride u Njujork, uoči zakazane optužbe u vezi sa tajnim novcem isplaćenim porno zvezdi pre izbora 2016. , pošto se pojačava bezbednost na Menhetnu.

Tramp, prvi bivši predsednik SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama, trebalo bi da bude saslušan, da mu se uzmu otisci prstiju i fotografišu u zgradi suda u centru Menhetna u utorak. Njegovi advokati su rekli da će se izjasniti da nije kriv.

Konkretne optužbe uključene u optužnicu velike porote nisu obelodanjene; Optužba u utorak označava Trampovo prvo pojavljivanje na sudu i pred sudijom u predmetu.

Republikanski biznismen koji je postao političar planira da otputuje sa svog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču u ponedeljak u podne, da stigne kasnije tokom dana u Njujork i da prenoći u Trampovoj kuli na Menhetnu pre nego što stigne u zgradu suda u utorak ujutro , rekao je savetnik.

Sudski zvaničnik je rekao da je suđenje planirano za 14.15 časova. (1815 GMT) u utorak. Tramp će se potom vratiti na Floridu i održati komentare u Mar-a-Lagu u 20:15. u utorak (0015 GMT u sredu), saopštila je njegova kancelarija.

Njujorška policija je tokom vikenda počela da podiže barikade duž ivice trotoara oko Trampovog tornja i zgrade Krivičnog suda na Menhetnu u centru grada, a biće očišćene i neke druge sudnice.

Očekuju se demonstracije na tim lokacijama, a policija je obećala da će biti spremna. „Službenici su stavljeni u stanje pripravnosti i odeljenje ostaje spremno da reaguje po potrebi i obezbediće da svi mogu mirno da ostvare svoja prava“, navodi se u saopštenju njujorške policije.

Ostale sudnice na višim spratovima zgrade suda biće zatvorene uoči suđenja kao deo bezbednosnih mera, rekao je zvaničnik suda.

Američka predstavnica Mardžori Tejlor Grin objavila je u nedelju poziv na Tviteru da joj se pridruži na protestu u blizini zgrade suda, rekavši „Oni ne idu na predsednika Trampa, oni idu na nas, on im je samo na putu“.

Pre podizanja optužnice, velika porota je saslušala dokaze o isplati 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels u danima predsedničke kampanje 2016. Danijelsova je rekla da je plaćena da ćuti o seksualnom kontaktu koji je imala sa Trampom u hotelu na jezeru Taho 2006. Tramp poriče aferu.

Tramp (76) je bio predsednik od 2017. do 2021. godine, a u novembru je pokrenuo ponudu da ponovo preuzme predsedničku funkciju 2024. godine, sa ciljem da uskrati drugi mandat demokratskom predsedniku Džou Bajdenu.

Reč o optužnici, proizašla iz istrage koju je vodio demokratski okružni tužilac Menhetna, Alvin Breg, pojavila se prošlog četvrtka. Tramp je sebe nazvao nevinim, a on i njegovi saveznici su optužbe prikazali kao politički motivisane.

Džo Takopina, Trampov advokat, rekao je u nedelju da očekuje da će više detalja u vezi sa tužbom biti rešeno u ponedeljak i napomenuo da tajna služba, koja štiti bivše predsednike, takođe ima ulogu u utorak. Takopina je rekao da je malo verovatno da će postojati „šetnja počinioca“ – perp je skraćenica za počinilac – u kojoj će osoba koja je optužena paradirati ispred medija, zbog bezbednosnih razloga.

Takopina je dodao da će Trampovi advokati „secirati“ optužnicu kada bude objavljena i da će razmotriti „svako potencijalno pitanje“ za osporavanje, dodajući da on očekuje da će u nekom trenutku podneti predlog za odbacivanje optužbi.

„Iskreno, ne znam kako će ovo ići – nadamo se što je lakše moguće – i onda počinjemo bitku da ispravimo ovo pogrešno“, rekao je Takopina za program „Stanje unije“ CNN-a, govoreći o tužbi.

Očekuje se da će se Tramp pojaviti pred sudijom Huanom Merčanom, sudijom koji je takođe predsedavao krivičnim suđenjem prošle godine u kojem je Trampova kompanija za nekretnine osuđena za poresku prevaru. Sam Tramp u tom slučaju nije optužen.

Sudski zvaničnik je u nedelju rekao da je sudija zatražio od obe strane da iznesu svoje stavove o tome da li bi kamere i video trebalo da budu dozvoljeni u sudnici i da će o tome odlučiti u ponedeljak.