Tajvan jača veze sa Gvatemalom

Tajvan jača veze sa Gvatemalom

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven završila je u nedelju trodnevno putovanje u Gvatemalu gde je ponudila više saradnje sa vladom gvatemalskog predsednika Alehandra Đamateija, jednog od retkih saveznika Tajvana u svetu, preneo je Rojters.

Caiina turneja, koja će je odvesti u Belize u nedelju popodne, dolazi nedelju dana nakon što je Honduras prekinuo diplomatske odnose sa Tajpejem u korist Pekinga.

Kina i Tajvan se bore za uticaj u Latinskoj Americi od kraja kineskog građanskog rata 1949. godine, a Peking smatra Tajvan delom kineske teritorije, što Tajpej oštro odbacuje. Kina odbija da dozvoli drugim zemljama da održavaju diplomatske odnose sa obe u isto vreme.

Tokom posete Gvatemali, Cai je potpisala sporazum vredan 4 miliona dolara za modernizaciju ruralnih područja i obećao da će promovisati i povećati saradnju između dve zemlje.

„Od sada, Tajvan i Gvatemala će nastaviti da pokazuju solidarnost jedni prema drugima, produbljujući saradnju u svim mogućim oblastima na osnovu čvrstih ciljeva, solidarnosti i obostrane koristi“, rekla je Cai tokom obilaska bolnice izgrađene uz pomoć Tajvana.

Pre dolaska u Gvatemalu – jednu od 13 zemalja sa kojima Tajvan ima diplomatske odnose – Cai je napravila kontroverznu stanicu u Njujorku, naljutivši Kinu, koja je više puta upozoravala američke zvaničnike da se ne sastaju sa Caijem.

Kineski uticaj u Latinskoj Americi se povećao poslednjih godina, pri čemu su Nikaragva, Salvador, Panama i Kostarika napustili Tajpej u korist Pekinga.

Predsednik Gvatemale je zahvalio Caiju na poseti toj centralnoameričkoj zemlji.

„Ova poseta u kojoj smo učvrstili naše veze prijateljstva ostaće u našim srcima“, rekao je Đamatei.

Stav Gvatemale da održi odnose sa Tajvanom je način da se ukaže na uslugu SAD u vreme kada su odnosi sa Vašingtonom zategnuti, rekao je Rojtersu u nedelju bivši ministar spoljnih poslova Gvatemale Edgar Gutijerez.

Vlada Gvatemale pokušava da obnovi mostove sa određenim američkim institucijama tako što „nudi Gvatemalu kao depozit migranata, premešta svoju ambasadu u Jerusalim, podržava Ukrajinu… izručujući više od 100 trgovaca drogom 2022. godine i ostaje saveznik Tajvana“, rekao je Gutijerez.