Mala područja se ponovo otvaraju u blizini nuklearne elektrane Fukušima

Mala područja se ponovo otvaraju u blizini nuklearne elektrane Fukušima

Naređenja za evakuaciju ukinuta su u malim delovima japanskog grada jugozapadno od razorene nuklearne elektrane Fukušima u subotu, na vreme za popularnu sezonu cvetanja trešnje u ovoj oblasti, a premijer Fumio Kišida pridružio se ceremoniji povodom ponovnog otvaranja.

Oblast od oko 4 kvadratna kilometra na kojoj su ukinuta ograničenja za ulazak deo je grada Tomioka, od kojih je većina već ponovo otvorena pošto su zemljotres i cunami u martu 2011. godine izazvali trostruko topljenje u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

Bivši stanovnici i posetioci proslavili su najnovije ponovno otvaranje dok su šetali ulicom poznatom kao „tunel trešnje u cvetu“.

„Ukidanje evakuacije nikako nije konačni cilj, već početak oporavka“, rekao je Kišida na ceremoniji, obećavajući da će nastaviti da radi na ukidanju svih zabranjenih zona.

Katastrofa iz 2011. izazvala je ogromnu količinu radijacije koja je iscurila iz fabrike, a više od 160.000 stanovnika moralo je da se evakuiše iz čitave Fukušime, uključujući oko 30.000 koji još uvek ne mogu da se vrate kući.

Tomioka je jedan od 12 obližnjih gradova koji su potpuno ili delimično označeni kao zabranjene zone. Dva dela u Tomioki koja su ponovo otvorena po prvi put za 12 godina predstavljaju jednu petinu najteže pogođene zabranjene zone i odabrala ih je vlada zajedno sa nekoliko drugih lokacija u regionu za intenzivnu dekontaminaciju.

Ali posao, svakodnevne potrepštine i infrastruktura i dalje su nedovoljni, što otežava povratak mlađih ljudi, a porodice sa malom decom brinu o mogućim posledicama zračenja.

„Životno okruženje i mnoge druge stvari tek treba da se reše“, rekao je novinarima gradonačelnik Tomioke Ikuo Jamamoto.

U novootvorenim okrugima Jonomori i Osuge u Tomioki, nešto više od 50 od oko 2.500 registrovanih stanovnika se navodno vratilo ili izrazilo nameru da se vrati da živi. Samo oko 10% od 16.000 stanovnika grada pre katastrofe vratilo se otkako su velike oblasti Tomioke ponovo otvorene 2017.

Istraživanja gradova pokazuju da većina bivših stanovnika kaže da je odlučila da se ne vrati jer su već našli posao i obrazovanje i izgradili odnose na drugim mestima.

Naredba za evakuaciju ukinuta je u petak u nekoliko delova drugog teško pogođenog grada, Namie, severozapadno od fabrike. Ponovo otvoreno područje čini samo oko 20% grada.

„Imam pomešana osećanja jer ima mnogo stanovnika koji još uvek ne mogu da se vrate ili nemaju pojma kada mogu da se vrate“, rekao je gradonačelnik Namije Eiko Jošida na ceremoniji evakuacije i podizanja u petak.