Vatikan: Zdravstveno stanje pape Franje se popravlja

Vatikan: Zdravstveno stanje pape Franje se popravlja

Zdravstveno stanje pape Franje se popravlja nakon što je hospitalizovan zbog respiratorne infekcije i nastavio je sa radom dok se lečenje nastavlja, saopštio je u četvrtak Vatikan.

Papa je u sredu neočekivano prebačen u bolnicu nakon što se požalio na poteškoće sa disanjem, što je izazvalo novu zabrinutost zbog zdravlja 86-godišnjeg pontifika, koji pati od niza bolesti, piše Rojters.

„Njegova svetost papa Franja dobro se odmorio tokom noći. Njegova klinička slika se postepeno popravlja i on nastavlja sa planiranim lečenjem“, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni u saopštenju.

„Jutros je posle doručka pročitao neke novine i nastavio sa radom“, dodaje se. Naznačujući da Fransis nije bio prikovan za svoj krevet, u izjavi se navodi da se molio u maloj kapeli unutar svog privatnog bolničkog apartmana.

Dirnut sam brojnim porukama primljenim u ovim satima i izražavam svoju zahvalnost na bliskosti i molitvi“, napisao je papa odvojeno na Tviteru. Franja je ovog meseca obeležio 10 godina kao papa.

Bruni nije rekao kada bi Franjo mogao napustiti rimsku bolnicu Gemelli. Vatikan je u sredu saopštio da se očekuje da će tamo provesti „nekoliko dana“.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je ranije da je medicinsko osoblje „veoma optimistično“ da bi, izuzimajući iznenađenja, papa mogao da bude otpušten na vreme za proslavu Cvetne nedelje 2. aprila — početak naporne nedelje ceremonija koje vode do Uskršnje nedelje 9. aprila .

Nije bilo jasno da li će papa, koji predvodi skoro 1,4 milijarde rimokatolika u svetu, moći da učestvuje u raznim službama, čak i ako bude otpušten do vikenda.

Prošle godine, papa je prisustvovao, ali nije predsedavao nekim od vaskršnjih bogosluženja zbog bolova u kolenu. Ako bi se isto ponovilo, za proslavu bogosluženja bi bio određen kardinal. Ako je papa sposoban, mogao bi da prati dešavanja sa stolice.

ANSA je, citirajući neimenovane bolničke izvore, rekla da su doktori „za sada“ isključili probleme sa srcem i upalu pluća za Fransisa. Vatikan je takođe rekao da on nema COVID-19.

Francis ponekad zadiše i generalno je više izložen respiratornim problemima. Odstranjen mu je deo jednog pluća u ranim dvadesetim kada je trenirao za sveštenika u svojoj rodnoj Argentini.

Papa takođe pati od divertikulitisa, stanja koje može da inficira ili upali debelo crevo, a imao je operaciju u bolnici Gemeli 2021. godine kako bi mu uklonio deo debelog creva.

U januaru je rekao da se stanje vratilo i da je zbog toga dobio na težini, ali da nije previše zabrinut. Nije precizirao.

Pored toga, ima problem sa desnim kolenom i naizmenično koristi štap i invalidska kolica u svojim javnim nastupima.

Njegova poslednja hospitalizacija oživela je spekulacije o mogućoj ostavci iz zdravstvenih razloga, posle istorijskog presedana njegovog prethodnika Benedikta KSVI, koji je preminuo u decembru.

Međutim, Franjo je nagovestio da bi sledio primer samo ako bi bio teško onesposobljen.

Na pitanje italijanske švajcarske televizije RSI u intervjuu emitovanom 12. marta koji uslov bi ga naveo da odustane, on je rekao: „Umor koji vam ne dozvoljava da jasno vidite stvari. Nedostatak jasnoće, znanja kako da procenite situacije.“